Menu górne

Surówka Pietruszkowo-Porowa z Żółtą Papryką


Uwielbiam białe surówki i kocham pietruszkę w każdej postaci - surową czy gotowaną. Bez znaczenia. Dlatego bardzo często wykorzystuję ją do obiadowej surówki. Tym razem "jej biel" zakłóciłam o żółtą paprykę. 
Dodatek pora i szczypiorku zaostrza smak i sprawia, że staje się bardziej wyrazista.
Z kolei jabłko - subtelnie równoważy całość. 
Lekka, zdrowa, orzeźwiająca i prosta w wykonaniu surówka pietruszkowo-porowa z papryką poleca się na obiad :) 
Polubicie ją, gwarantuję ! 

 


Składniki:
  • 2 duże, twarde i grube pietruszki
  • 1/2 pora
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 duże jabłko (gloster, kortland)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 papryka żółta
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i cukier do smaku 
Warzywa obrać, oczyścić. 
Pietruszkę zetrzeć na małych oczkach. Pora przekroić wzdłuż, a następnie drobno pokroić w cienkie, krótkie paski.  Jabłko zetrzeć na średnich oczkach. Szczypiorek posiekać. Składniki umieścić w misce. Dodać sok z cytryny i majonez. Wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. 

Doprawić solą i cukrem. Wymieszać. Schłodzić przez 20-30 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)