Uwielbiam białe surówki i kocham pietruszkę w każdej postaci - surową czy gotowaną. Bez znaczenia. Dlatego bardzo często wykorzystuję ją do obiadowej surówki. Tym razem "jej biel" zakłóciłam o żółtą paprykę.
Dodatek pora i szczypiorku zaostrza smak i sprawia, że staje się bardziej wyrazista.
Z kolei jabłko - subtelnie równoważy całość.
Lekka, zdrowa, orzeźwiająca i prosta w wykonaniu surówka pietruszkowo-porowa z papryką poleca się na obiad :)
Polubicie ją, gwarantuję !
Składniki:
- 2 duże, twarde i grube pietruszki
- 1/2 pora
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 duże jabłko (gloster, kortland)
- sok z 1/2 cytryny
- 1 papryka żółta
- 1 łyżka majonezu
- sól i cukier do smaku
Pietruszkę zetrzeć na małych oczkach. Pora przekroić wzdłuż, a następnie drobno pokroić w cienkie, krótkie paski. Jabłko zetrzeć na średnich oczkach. Szczypiorek posiekać. Składniki umieścić w misce. Dodać sok z cytryny i majonez. Wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
Doprawić solą i cukrem. Wymieszać. Schłodzić przez 20-30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)