Dziś zapraszam na kolejny rewelacyjny sos kuchni greckiej - Tzatziki.
Bliski oryginałowi - z moimi malutkimi modyfikacjami ;)
Na blogu ostatnio pojawiła się obłędna wersja z Fetą (tu przepis).
Jestem ciekawa, która zasmakuje Wam bardziej.
Polecam!
- 1 łyżka majonezu
- 1 duży jogurt grecki
- 1/2 długiego ogórka
- 1 ząbek czosnku
- 2 ząbki czosnku
- świeże liście oregano lub świeży koperek
- sól do smaku
Ogórka obrać ze skórki i zetrzeć na średnich oczkach. Ja nie usuwam gniazd nasiennych - to przecież dodatkowy smak, ale jeśli chcecie być jeszcze bliżej oryginału, możecie to zrobić. Umieścić w miseczce. Dodać jogurt grecki i majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wybrane zioła posiekać. Wymieszać i doprawić do smaku solą.
Schłodzić przez min. 30 min.
Jestem wielką fanką tego sosu.
OdpowiedzUsuń