Menu górne

Grillowany Kurczak z Pieczonymi Ziemniakami i Szpinakiem


Kolejny pomysł na letni obiad. Dobrze wypieczony na grillu kurczak, ziemniaki z piekarnika i świeży szpinak z cebulką i swojskim serem.

Grillowany Kurczak:
  • 4 nóżki z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej / miodowej
  • odrobina oliwy
Nóżki umyć, osuszyć. Do miseczki wsypać przyprawę, dodać musztardę i odrobinę oliwy. Wymieszać i zamarynować mięso. Przełożyć do miski, zawinąć szczelnie folią i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Piec na grillu do momentu.

 Składniki na Szpinak:
  • 1  kg świeżego szpinaku
  • 2 cebule
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki jarzynki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • odrobina masła (mała łyżeczka) 
  • kawałek Sera Swojskiego Korycińskiego z Orzechami / Czarnuszką lub inny ulubiony smak
Liście szpinaku dobrze wypłukać (aby nie było piasku). Wrzucić do wrzącej wody na 3 minuty. Odcedzić. Cebulę pokroi w kostkę, przełożyć na patelnię, zalać wodą i podgotować do odparowania wody i lekkiego zmięknięcia. Dodać masło i podsmażyć. Dodać odsączony szpinak i jarzynkę. Smażyć około 3 min. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Potrzymać na ogniu około 1-2 min. Podawać posypany serem.







 
http://natomamochote.blogspot.com/p/sosy-dipy.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz