Lubicie zupy - krem? Jeśli tak, ta z pewnością Was zachwyci nie tylko smakiem, ale i konsystencją, niesamowitym kolorem. Jest przepyszna, unikatowa, megacukiniowa. Jej delikatny smak można zaostrzyć czosnkiem - chociaż ja ostatnio wolę w tradycyjnej wersji. Jako dodatek, tuż przed podaniem zupę można posypać prażonym słonecznikiem, dodać grzanki i opcjonalnie kleks śmietany. To zupa idealna do przygotowania w sezonie, kiedy stragany uginają się pod ciężarem tych wspaniałych warzyw i nie straszą ceną ;) A cukinii potrzeba to dość sporo. Bardzo, bardzo polecam!!!
Składniki na Zupę Krem z Cukinii:
- 6 dużych cukinii (każda po około 600-700g)
- 4 litry wody
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1/2 pora
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 4 ziela angielskie
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 250 ml śmietanki 30%
- 3/4 ząbki czosnku - opcjonalnie
- 60 g masła dobrej jakości
- 3 kostki "rosół drobiowy"
- 2 łyżki jarzynki/vegeta/kucharek
Dodatkowo:
- grzanki (mogą być z chleba tostowego)
- 3-4 ząbki czosnku - opcjonalnie
- 100 g ziaren słonecznika + 1/2 łyżki oleju + szczypta soli
- śmietana 18% - opcjonalnie
Do dużego garnka wlać wodę, dodać obrane marchewki, pietruszkę, selera i pora oraz ziele angielskie, pieprz, kostki rosołowe i 1 łyżkę jarzynki. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw i uzyskania odpowiedniego wywaru - około 1 godzina. Odcedzić. Pietruszkę zostawić, pozostałe warzywa można wykorzystać w dowolny, inny sposób albo zjeść ;)
Cukinie dobrze umyć, odciąć końce. Pokroić w średnią kostkę. W dwóch / trzech turach podsmażać na rozgrzanym maśle posypując jarzynką (czyli masło i jedną -pozostałą - łyżkę jarzynki, także dzielimy na dwa/trzy i wykorzystujemy w dwóch/trzech turach w trakcie podsmażania). Podsmażać tylko do lekkiego zarumienienia i zmięknięcia. Przełożyć do odcedzonego wywaru zostawiając trochę cukinii w kawałkach na patelni - zostanie dołożona na końcu do prawie gotowej zupy.
Do garnka z cukinią dodać także pokrojone w mniejsze kawałki gotowane pietruszki i 1/2 posiekanej natki. Zblendować na krem. Dodać resztę posiekanej natki. Zagotować. Śmietankę umieścić w miseczce, dodawać powoli i partiami 2 łyżki wazowe gorącej zupy cały czas mieszając. Zahartowaną śmietankę dolać do garnka. Wymieszać. Przełożyć pozostawioną na patelni podsmażoną cukinię. Zupę można doprawić tartym czosnkiem, solą, pieprzem.
Najlepiej smakuje podana z: *grzankami, **prażonym słonecznikiem i opcjonalnie dodatkowym kleksem śmietany.
* grzanki można wykonać z chleba tostowego. Opieczone kromki można natrzeć czosnkiem, lekko posmarować masłem. Pokroić w kwadraciki i dodatkowo podsmażyć na patelni (najniższa moc palnika - chodzi tylko o dodatkowe przysuszenie). Oczywiście świetnie będą smakować także zwykłe, tradycyjne tostowe kwadraciki bez dodatku czosnku.
**ziarna słonecznika przesypać na suchą patelnię. Dodać kilka kropel oleju, szczyptę soli. Wymieszać łyżką. Podsmażyć do zarumienienia na niskiej mocy palnika. Przełożyć do miseczki, wystudzić.
Podobne przepisy:
Zapiekane Naleśniki z Bakłażanem i Mięsem
Placuszki z Cukinią
Cukinia Faszerowana Kurczakiem z Warzywami i Kuskusem
Diabelska Pomidorowa - Zupa z Pieczonymi Pomidorami
Zupa Szczawiowa
Zupa Rybna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)