Menu górne

Zupa Krem z Cukinii

Lubicie zupy - krem? Jeśli tak, ta z pewnością Was zachwyci nie tylko smakiem, ale i konsystencją, niesamowitym kolorem. Jest przepyszna, unikatowa, megacukiniowa. Jej delikatny smak można zaostrzyć czosnkiem - chociaż ja ostatnio wolę w tradycyjnej wersji. Jako dodatek, tuż przed podaniem zupę można posypać prażonym słonecznikiem, dodać grzanki i opcjonalnie kleks śmietany. To zupa idealna do przygotowania w sezonie, kiedy stragany uginają się pod ciężarem tych wspaniałych warzyw i nie straszą ceną ;) A cukinii potrzeba to dość sporo. Bardzo, bardzo polecam!!!


Składniki na Zupę Krem z Cukinii:

  • 6 dużych cukinii (każda po około 600-700g)
  • 4 litry wody
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1/2 pora
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 ziela angielskie
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego 
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3/4 ząbki czosnku - opcjonalnie
  • 60 g masła dobrej jakości   
  • 3 kostki "rosół drobiowy"
  • 2 łyżki jarzynki/vegeta/kucharek

Dodatkowo:

  • grzanki (mogą być z chleba tostowego)
  • 3-4 ząbki czosnku  - opcjonalnie
  • 100 g ziaren słonecznika + 1/2 łyżki oleju + szczypta soli
  • śmietana 18% - opcjonalnie

Do dużego garnka wlać wodę, dodać obrane marchewki, pietruszkę, selera i pora oraz ziele angielskie, pieprz, kostki rosołowe i 1 łyżkę jarzynki. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw i uzyskania odpowiedniego wywaru - około 1 godzina. Odcedzić. Pietruszkę zostawić, pozostałe warzywa można wykorzystać w dowolny, inny sposób albo zjeść ;) 

Cukinie dobrze umyć, odciąć końce. Pokroić w średnią kostkę. W dwóch / trzech turach podsmażać na rozgrzanym maśle posypując jarzynką (czyli masło i jedną -pozostałą - łyżkę jarzynki, także dzielimy na dwa/trzy i wykorzystujemy w dwóch/trzech turach w trakcie podsmażania). Podsmażać tylko do lekkiego zarumienienia i zmięknięcia. Przełożyć do odcedzonego wywaru zostawiając trochę cukinii w kawałkach na patelni - zostanie dołożona na końcu do prawie gotowej zupy. 

Do garnka z cukinią dodać także pokrojone w mniejsze kawałki gotowane pietruszki i 1/2 posiekanej natki. Zblendować na krem. Dodać resztę posiekanej natki. Zagotować. Śmietankę umieścić w miseczce, dodawać powoli i partiami 2 łyżki wazowe gorącej zupy cały czas mieszając. Zahartowaną śmietankę dolać do garnka. Wymieszać. Przełożyć pozostawioną na patelni podsmażoną cukinię. Zupę można doprawić tartym czosnkiem, solą, pieprzem. 

 

Najlepiej smakuje podana z: *grzankami, **prażonym słonecznikiem i opcjonalnie dodatkowym kleksem śmietany.

* grzanki można wykonać z chleba tostowego. Opieczone kromki można natrzeć czosnkiem, lekko posmarować masłem. Pokroić w kwadraciki i dodatkowo podsmażyć na patelni (najniższa moc palnika - chodzi tylko o dodatkowe przysuszenie). Oczywiście świetnie będą smakować także zwykłe, tradycyjne tostowe kwadraciki bez dodatku czosnku.

**ziarna słonecznika przesypać na suchą patelnię. Dodać kilka kropel oleju, szczyptę soli. Wymieszać łyżką. Podsmażyć do zarumienienia na niskiej mocy palnika. Przełożyć do miseczki, wystudzić. 


Podobne przepisy:

Zupa Krem z Pieczonych Pomidorów
 
 Zupa Dyniowa, najlepsza
 

 Zapiekane Naleśniki z Bakłażanem i Mięsem

https://natomamochote.blogspot.com/2018/09/zapiekane-nalesniki-z-bakazanem-i.html


Placuszki z Cukinią 

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/placuszki-z-cukinia.html

 Cukinia Faszerowana Kurczakiem z Warzywami i Kuskusem


http://natomamochote.blogspot.com/2018/08/cukinia-faszerowana-kurczakiem-z.html

Diabelska Pomidorowa - Zupa z Pieczonymi Pomidorami


http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/diabelska-pomidorowa-zupa-z-pieczonymi.html
Zupa Kalafiorowa, najlepsza

https://natomamochote.blogspot.com/2016/10/zupa-kalafiorowa-najlepsza.html

Zupa Szczawiowa

https://natomamochote.blogspot.com/2020/06/zupa-szczawiowa.html

Zupa Rybna 
https://natomamochote.blogspot.com/2020/05/zupa-rybna.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)