Pyszne, piękne, pełne witamin, słodko-kwaśne śliwki w lekko octowej zalewie.
Taki wytrawny dodatek świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs - przekonacie się sami!
Śliwki są aromatyczne, zachowują swój kształt i świetnie przechowują się w domowej spiżarni.
Najlepsze będą twarde i słodkie ;)
- 1-1,5 kg śliwek
- 7 szklanek wody
- 3/4 szklanki octu
- 10 łyżek cukru
- 5-6 goździków
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Ułożyć śliwki w wyparzonych słoiczkach. Wodę zagotować z cukrem i goździkami. Po około 5 min. dodać ocet i ponownie zagotować. Spróbować zalewy, ewentualnie dosłodzić lub dodać więcej wody / octu. Powinna być smaczna, słodka i lekko octowa. Zalewą zalać śliwki, dodać do każdego słoiczka 1 goździk i lekko zakręcić.
W dużym garnku zagotować wodę. Na dnie umieścić lnianą ściereczkę i ułożyć słoiki. Wekować około 15-20 min. Ostrożnie wyjąć. Odkręcić zakrętki (nie podnosząc do góry!) i mocno zakręcić. Odwrócić słoiki do góry dnem. Pozostawić do wystudzenia. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)