Menu górne

Śliwki w Occie


Pyszne, piękne, pełne witamin, słodko-kwaśne śliwki w lekko octowej zalewie. 
Taki wytrawny dodatek świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs - przekonacie się sami! 
Śliwki są aromatyczne, zachowują swój kształt i świetnie przechowują się w domowej spiżarni. 
Najlepsze będą twarde i słodkie ;)  
 
Składniki:
  • 1-1,5 kg śliwek
  • 7 szklanek wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 10 łyżek cukru
  • 5-6 goździków
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Ułożyć śliwki w wyparzonych słoiczkach. Wodę zagotować z cukrem i goździkami. Po około 5 min. dodać ocet i ponownie zagotować. Spróbować zalewy, ewentualnie dosłodzić lub dodać więcej wody / octu. Powinna być smaczna, słodka i lekko octowa. Zalewą zalać śliwki, dodać do każdego słoiczka 1 goździk i lekko zakręcić.
W dużym garnku zagotować wodę. Na dnie umieścić lnianą ściereczkę i ułożyć słoiki. Wekować około 15-20 min. Ostrożnie wyjąć. Odkręcić zakrętki (nie podnosząc do góry!) i mocno zakręcić. Odwrócić słoiki do góry dnem. Pozostawić do wystudzenia. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)