Menu górne

Słodko-Ostre Szaszłyki z Kurczaka


Przedstawiam przepis na Słodko-Pikantne Szaszłyki Drobiowe. Soczyste filety z kurczaka w słodko pikantnej marynacie w połączeniu z grillowanymi warzywami i owocami smakują rewelacyjnie. Korzystajmy z uroków grillowania póki jeszcze możemy ;) 
Lekki, zdrowy i szybki obiad na świeżym powietrzu. Takie szaszłyki drobiowe świetnie pasują do pieczonych ziemniaków (tutaj przepis) lub świeżego pieczywa. Nie zapomnijcie też o domowych sosach (tutaj przepisy) ;) Smacznego!



Składniki:
  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka musztardy Czeskiej Słodko-Pikantnej
  • 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • 1 twarda brzoskwinia
  • 4-5 twardych, ale słodkich śliwek

Filety pokroić w grubszą kostkę. Zamarynować w musztardzie, papryce wędzonej, curry i przyprawie do kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na min. 2 godz. 
Paprykę pokroić w dużą, szaszłykową kostkę, cebulę i brzoskwinię w duże ćwiartki, śliwki przepołowić i usunąć pestki. 
Na patyczek szaszłykowy nadziewać na przemian powyższe składniki (najlepiej tworząc słodko-ostre kompozycje i zestawiać łatwo suszące się warzywa z soczystymi owocami lub mięsem np. kurczak-cebula-śliwka-papryka-brzoskwinia-kurczak-cebula itp). Dobrze zgrillować często obracając z każdej strony.  Podawać z pieczonymi ziemniakami lub świeżym pieczywem z domowymi sosami.



Pieczone Ziemniaki z Piekarnika


2 komentarze:

  1. Lubie to :D zrobimy na weekend tylko żeby była pogoda

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł z tymi śliwkami. Nawet dzieciakom o dziwo smakowało

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)