Menu górne

Piersi z Kurczaka w Sosie Śmietankowo-Kurkowym


 Zapraszam po przepis na wykwintne, proste i szybkie do przygotowania
 piersi z kurczaka w sosie śmietankowo-kurkowym. 
Drób jest delikatny i bardzo soczysty dzięki krótkiemu, ale i intensywnemu wstępnemu obsmażeniu. 
Dopiero gotowanie go z podsmażanymi na maśle kurkami pozwala na przelanie całego mięsnego aromatu do sosu. 
Całość podałam z sałatą ze słodką śmietanką oraz ziemniakami dodatkowo okraszonymi jędrnymi kurkami smażonymi na maśle. 
W sezonie na te pyszne  śliczne grzyby warto się skusić :)

 
 
 

Składniki na Filety z Kurczaka w Sosie Śmietankowo-Kurkowym:
  • 3 piersi z kurczaka
  • 250 ml śmietanki 30% (użyłam Mlekovita)
  • 500 g kurek
  • 40 g masła (użyłam Mlekovita)
  • 500 ml wody
  • 1 cebula
  • 1/2 opakowania przyprawy do kurczaka złocistego
  • sól
  • natka pietruszki
  • odrobina oleju
  • mąka pszenna
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w długie, grubsze paski. Zamarynować w przyprawie do kurczaka i odstawić na 2 godziny.
Kurki dobrze wymyć pod bieżącą wodą. Większe grzyby można pokroić. Następnie usmażyć kurki na maśle, pod koniec dodając pokrojoną w kostkę cebulę i odrobinę soli. Cebula powinna być leciutko zezłocona. Kurki smażymy na średniej lub wysokiej mocy palnika - wtedy będą jędrne.
Część usmażonych kurek z cebulą odłożyć (będą do podania na ziemniakach do obiadu). W międzyczasie piersi obtoczyć w mące, a następnie na odrobinie oleju i wysokiej mocy palnika obsmażyć je do zarumienienia z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym.
 
Kurki z cebulą i mięso umieścić na jednej głębszej patelni. Dodać wodę i gotować pod przykryciem około 15 min., na najniższej mocy palnika. Po tym czasie dolać śmietankę, wymieszać. Gotować kolejne 15 min. bez pokrywki, do zredukowania sosu. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, dosolić do smaku.

Podałam z ziemniakami okraszonymi kurkami z cebulką i sałatą ze słodką śmietaną.

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)