Menu górne

Krokiety z Pieczarkami, Kapustą i Żółtym Serem

 
Uwielbiaaaam ...... Domowe i pyszne, niezastąpione na bożonarodzeniowym stole. Ciasto na naleśniki jest doskonałe - puszyste, mięciutkie i delikatne (przepis na Naleśniki Uniwersalne także tutaj) a zawinięty w nie farsz składający się z przysmażonych pieczarek z cebulą, kapusty i startego żółtego sera stanowi danie obłędnie smaczne. Gorące Krokiety i Domowy Barszcz Czerwony to jedno z moich ulubionych zimowych połączeń. Bardzo, bardzo polecam!





Składniki na około 16 sztuk Naleśników:
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto powinno być jednolite, gładkie. Odstawić pod przykryciem na 40 min. Po tym czasie smażyć naleśniki na odrobinę rozgrzanego oleju (1/2 łyżeczki) - średnia moc palnika, smażenie z każdej strony po około 40 sekund, do zarumienienia. Podczas smażenia tych naleśników pomiędzy warstwami ciasta powinny się tworzyć pęcherzyki powietrza.
Składniki na Farsz:
  • 1-1,5 kg pieczarek
  • 0,5 kg kapusty kiszonej średniokwaśnej
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielksie
  • 3 cebule
  • pieprz
  • sól
  • 150 g sera żółtego
  • 1 jajko
Składniki na Panierkę:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • bułka tarta
  • olej 
Kapustę raz przepłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do garnka i zalać wodą tylko do przykrycia. Dodać jarzynkę, ziele, liścia laurowego i gotować do miękkości kapusty. Odcedzić. Wystudzić. Odcisnąć. Posiekać i podsmażyć na suchej patelni. Ponownie wystudzić. W międzyczasie pokroić w kostkę pieczarki. Umieścić je na patelni i smażyć, aż do wyparowania wody. Dodać odrobinę tłuszczu i podsmażyć grzyby do zarumienienia. Odstawić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości masła - można także najpierw podlać odrobinę wody, kiedy cebula zmięknie, a woda wyparuje - dodać tłuszcz i podsmażyć delikatnie.
Kapustę, pieczarki, cebulę i starty żółty ser dobrze wymieszać. Dodać sól i pieprz - połączyć. Dodać jajko i ponownie wymieszać.
Na środek naleśnika nałożyć dużą łyżkę farszu, uformować z niego prostokąt. Nałożyć krawędzie naleśnika na siebie - najpierw góra i dół, następnie boki.
Każdego Krokieta zamoczyć w jajku rozbełtanym z mlekiem i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Przełożyć na papierowy ręcznik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz