Menu górne

Sernik Świąteczny

Mój ukochany sernik. Najlepszy.... najdelikatniejszy, najsmaczniejszy, lekki jak chmurka śmietankowo-budyniowy sernik. 
Po prostu rozpływa się w ustach... 
Słodka masa serowa na najlepszym kruchym spodzie, a wszystko pod chrupiącą bezową chmurką. Trudno zliczyć ile razy już go piekłam.. mimo to ten kremowy-budyniowy sernik nigdy mi się nie znudzi. 
"Kto raz go spróbuje będzie do niego wracał przez wieki!"
Niebo w ustach...



*Bezę można przygotować wcześniej, oddzielnie -> tutaj przepis na jeden bezowy płat.
Składniki na Półkruchy Najlepszy Spód do Ciast:
  • 5 żółtek
  • 200 g masła (osełkowego)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i zagnieść z bardzo zimnym masłem na sypki proszek. Dodać cukier i sól. Wymieszać. Dodać żółtka i szybko zagnieść kruche ciasto. Uformowaną kulę zawinąć folią spożywczą i schłodzić przez min. 30 min. Tortownicę (26 cm) Wysmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto - lekko podsypując mąką (tylko odrobina!) - rozwałkować na placek o średnicy nieco większej niż forma (tak aby pokryło spód i brzegi). Przełożyć do tortownicy, lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce przez min. 1 godz. 
Przygotować masę serową.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu 
  • 1/2 szklanki cukru (można 1-2 łyżki odłożyć i wykorzystać później podczas ubijania białek)
  • szczypta soli
  • 2 cukry waniliowe
  • 2opakowania proszku budyniowego śmietankowego (bez cukru)
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 2 i 1/2 szklanki mleka 2%
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem lub bez + odpowiednia ilość mleka 
Ubić żółtka z cukrami i solą. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawać twaróg - łyżka po łyżce. 
W mleku rozpuścić budynie i dolać do masy serowej - zmiksować. Uwaga! Masa będzie dość rzadka. 
W oddzielnym naczyniu ubić białka. Gdy piana będzie sztywna  można dodać 1 lub 2 łyżki cukru (dla dodatkowego wzmocnienia struktury białek). Do białek wlewać stopniowo masę serową delikatnie mieszając. Przelać na dobrze schłodzone ciasto. 
Piec w 170* przez około 1 h. 20 min. Po upływie 1 h. można przykryć wierzch sernika papierem do pieczenia - gdyby zbyt mocno się brązowił. Wyjąć. Wystudzić - najlepiej przez noc w chłodnym miejscu. Po tym czasie wykorzystując odpowiednią ilość mleka (ewentualnie cukru) oraz 1/2 opakowania proszku budyniowego przygotować gęsty budyń. Ciepłym budyniem posmarować wierzch sernika i od razu nałożyć chrupiącą i kruchą bezę - lekko docisnąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.

3 komentarze:

  1. Boski w każdym calu. Trudno opisać jaki ten sernik jest doskonały!

    OdpowiedzUsuń
  2. A i beza mi wyszła chrupiąca i krucha :-) nareszcie :) wcześniej robiłam z innego bloga i była klapa.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)