Menu górne

Naleśniki Uniwersalne


Naleśniki doskonałe zarówno na słodko jak i na słono. Smakują obłędnie w każdej wersji. Podczas smażenia pomiędzy warstwami ciasta tworzą się pęcherzyki powietrza (poniżej zdjęcia), co sprawia, że po zdjęciu z patelni naleśniki są delikatne, puszyste, mięciutkie. Co więcej ciasto jest elastyczne więc doskonale sprawdza się przy wykonywaniu naleśników z nadzieniem w środku. Z tego przepisu korzystam najczęściej. Mój naleśnikowy numer 1 ;) 
Polecam!



Składniki na około 16 sztuk:
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto powinno być jednolite, gładkie. Odstawić pod przykryciem na 40 min. Po tym czasie smażyć naleśniki na odrobinę rozgrzanego oleju (1/2 łyżeczki) - średnia moc palnika, smażenie z każdej strony po około 40 sekund, do zarumienienia. Podczas smażenia tych naleśników pomiędzy warstwami ciasta powinny się tworzyć pęcherzyki powietrza.

1 komentarz:

  1. To mnie bardzo zainteresowało, nie wiedziałam że tak się robi.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)