Menu górne

Racuchy z Grzybami


Mięciutkie, puszyste, lekkie i chrupiące drożdżowe racuszki z grzybami. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczne. Idealnie pasują do Czerwonego, domowego Barszczu, a także idealnie wkomponują się na Wigilijny stół. To przepis mojej babci - jako dziecko nie przepadałam za tym daniem, o wiele bardziej wolałam racuszki w wersji na słodko. W tym roku podczas Wigilii to właśnie w takiej odsłonie te lekkie i chrupiące placuszki skradły moje serce. Bardzo polecam!


Składniki na 12 Racuchów z Grzybami:
  • 2 garście namoczonych i ugotowanych suszonych grzybów
  • 4 pieczarki
  • 1/2 cebuli
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki masła
  •  10 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  olej
Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać połowę ciepłego mleka, łyżkę mąki, cukier - wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić na 15-20 min. w ciepłe miejsce. W tym czasie przesiać mąkę. Suszone grzyby, pieczarki i cebulkę  pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości masła. Jajka ubić z szczyptą soli. Do mąki dodać jajka, podrośnięte drożdże i resztę mleka. Dobrze zmiksować odpowiednimi końcówkami / zagnieść ciasto - około 5 min. Ciasto powinno być dużo gęstsze niż na naleśniki, ale nie tak gęste jak na "Ciasto Drożdżowe". W razie potrzeby dodać odrobinę mleka lub więcej mąki. Dodać grzyby z cebulką i wymieszać. Odstawić na 30 min. w cieple miejsce. Po tym czasie zamieszać ciasto i wykładać na głęboki, rozgrzany olej tworząc placuszki. Smażyć na średnim ogniu do zarumienienia z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz