Menu górne

Kulebiak


Kulebiak to duży pieczony pieróg z farszem w środku. Podobno w kuchni polskiej to specjał przyrządzany głównie na Lubelszczyźnie. 
Nie mniej i u mnie na Wigilii nie mogłoby go zabraknąć.
 Kulebiak to puszyste, lekkie i cienkie ciasto drożdżowe, które owija nadzienie z odpowiednio doprawionej  Kapusty z Grzybami. 
Z tego przepisu można przygotować jeden, wielki, tradycyjny Kulebiak lub mniejsze Kulebiaczki, które stanowią jedną lub dwie porcje same w sobie. To ulubione danie Wigilijne mojego brata ;) 
Pysznie smakuje podawany na gorąco do Domowego Czerwonego Barszczu.

 Składniki na Farsz z Kapusty i Grzybów:
  • 1 kg kiszonej kapusty średnio kwaśnej
  • 1 łyżka jarzynki
  • 4 liści laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 10 pieczarek
  • garść suszonych grzybów uprzednio namoczonych w wodzie (- wodę można wykorzystać do przygotowania zupy grzybowej)
  • 3 cebule
  • 1 łyżeczka przyprawy do kapusty / bigosu
  • 1 łyżeczka słodkiej / ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki ziarenek kminku
  • sól
  • 2 białka (żółtka przydadzą się później) 
  • kminek
  •  1 garść startego sera żółtego np. gouda, morski, edamski.
  • masło do podsmażania  
Kapustę raz przepłukać wodą. Włożyć do garnka, zalać wodą tylko do przykrycia. Dodać jarzynkę, ziele i liście laurowe. Gotować, aż będzie miękka. Odcedzić. Przestudzić. Odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Pieczarki umyć, czyścić i pokroić w kostkę, umieścić na patelni i smażyć, aż cała woda wyparuje. Dodać niewielką ilość tłuszczu i przysmażyć, aż będą lekko rumiane. Kapustę posiekać, dodać pieczarki, cebulkę i pokrojone suszone grzyby. Wymieszać, dodać przyprawy i ser żółty. Dosolić wedle uznania. Farsz powinien być pikantny i wyrazisty. Po upieczeniu stanie się łagodniejszy. Dodać białka i dobrze wymieszać.

Składniki na Ciasto Kulebiak:
  • 4 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru
  •  1/3 szklanki oleju
  • kminek w ziarenkach
Drożdże wkruszyć do szklanej miski, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki przesianej mąki i 3/4 szklanki letniego mleka - wymieszać. Przykryć naczynie talerzykiem lub ściereczką i odstawić na 20 min. 
 W tym czasie przesiać pozostałą mąkę i wymieszać ją z solą. Jajka i żółtko ubić z łyżką cukru na puszystą masę. Do masy dodać podrośnięte drożdże i mąkę oraz ciepłe mleko. Zagnieść ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z odpowiednimi końcówkami. Kiedy masa będzie jednolita dodawać partiami olej. Zagniatać około 7-10 min., ciasto powinno być elastyczne, dobrze połączone, jasne i puszyste. Dużą szklanką miskę przykryć talerzem lub ściereczką i pozostawić ciasto do wyrośnięcia - w ciepłym miejscu - na około 1 godzinę. 
Po tym czasie krótko, ale dobrze zagnieść ciasto. Rozwałkować na stolnicy lekko podsypując mąką. 
 Od tego momentu sposoby przygotowania są dwa:

1. Na placek o grubości 0,5 cm wyłożyć farsz, lekko zwinąć ciasto od góry i dołu, a następnie zwinąć wzdłuż jak strucle lub zamknąć jak pieroga.

2. Pokroić placek o grubości 0,5 cm na około 8 kwadratowych części. Na środek każdej nałożyć po dużej (albo większej ;) łyżce farszu. Zlepić jak dużego pieroga lub po prostu zamknąć tworząc prostokątne bułeczki. 

Przełożyć Kulebiaka lub mniejsze Kulebiaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić w cieple na 20 min. Posmarować ciepłym mlekiem z żółtkiem, roztopionym masłem albo rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Posypać wierzch kminkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* na 35 min. Doskonałe na gorąco do czerwonego barszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz