Dziś przepis na dorsza z piekarnika. Chociaż uwielbiam tą rybę w wersji panierowanej, smażonej na maśle klarowanym - postanowiłam spróbować nowości. Ze względu na to, że jest to bardzo chuda ryba, posmarowałam ją delikatnie masłem od zewnątrz i wewnątrz. Do tego mnóstwo aromatycznej natki pietruszki i/lub bazylii. Ryby ułożyłam na wstępnie podpieczonych z czosnkiem warzywach. Wyszło pysznie, lekko, zdrowo. Podążając za tym klimatem, można podać rybę z ziemniakami ;) U mnie i tym razem wygrały frytki :p
Składniki na 4 duże porcje:
- 4 dorsze
- sól (użyłam himalajskiej)
- pęczek świeżej natki pietruszki lub kilka listków świeżej bazylii
- 3 ząbki czosnki
- 60 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula czerwona
- 1 cukinia
Dodatkowo:
- cytryna do skropienia ryby przed podaniem
- frytki / ziemniaki
- ulubiona surówka (tu przepisy - klik)
Marchew i pietruszkę pokroić w grubsze słupki, cukinię w grubsze plastry. Lekko posmarować oliwą i posypać odrobiną soli. Umieścić w brytfance (wcześniej można lekko ją natłuścić). Piec około 20 min. w temperaturze 200*. W międzyczasie pozbawić ryby łusek. Oczyścić z wnętrzności, dokładnie umyć i osuszyć. Każdą z nich dobrze posolić w środku i z zewnątrz. Skórkę ryb lekko ponacinać w kilku miejscach. W nacięcia można wepchnąć odrobinę zimnego masła, resztę można zetrzeć na wierzch ryby oraz trochę włożyć do środka razem z np. natką pietruszki. Na wstępnie podpieczonych warzywach ułożyć dorsze. Powrzucać pomiędzy ryby czosnek i cebulę w plasterkach. Całość można posypać posiekaną natką pietruszki. Piec w 220* przez około 20 min., następnie ostatnie 5 min. w 250* z funkcją dodatkowego opiekania od góry (skórka będzie chrupiąca). Można dodatkowo posypać świeżą natką pietruszki. Polecam podawać z cytryną do skropienia tuż przed jedzeniem ;)
Podobne przepisy:
Łosoś Grillowany - Soczysty z Chrupiącą Skórką
Zupa Rybna
Pieczony Łosoś z Ziemniakami i Kiszoną Kapustą
Śledzie w Sosie Tatarskim
Tradycyjne Śledzie w Śmietanie z Cebulą
Marynowane Śledzie z Suszonymi Pomidorami, Rodzynkami i Smażoną Cebulą
Grillowany Łosoś z Pieczonymi Ziemniakami i Warzywami
Śledzie w Marynacie Pietruszkowo-Koperkowej
Kotlety Rybne z Mintaja
Ryba po Grecku
Sałatka Śledziowa
Nieziemsko to wygląda :-D
OdpowiedzUsuńSuper przepis, szybki do wykonania, ryba smaczna
OdpowiedzUsuń