Menu górne

Pieczony Dorsz z Masłem i Ziołami

 

 Dziś przepis na dorsza z piekarnika. Chociaż uwielbiam tą rybę w wersji panierowanej, smażonej na maśle klarowanym - postanowiłam spróbować nowości. Ze względu na to, że jest to bardzo chuda ryba, posmarowałam ją delikatnie masłem od zewnątrz i wewnątrz. Do tego mnóstwo aromatycznej natki pietruszki i/lub bazylii. Ryby ułożyłam na wstępnie podpieczonych z czosnkiem warzywach. Wyszło pysznie, lekko, zdrowo. Podążając za tym klimatem, można podać rybę z ziemniakami ;) U mnie i tym razem wygrały frytki :p 

 

Składniki na 4 duże porcje:

  • 4 dorsze
  • sól (użyłam himalajskiej)
  • pęczek świeżej natki pietruszki lub kilka listków świeżej bazylii
  • 3 ząbki czosnki
  • 60 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cukinia

 Dodatkowo:

  • cytryna do skropienia ryby przed podaniem
  • frytki / ziemniaki
  • ulubiona surówka (tu przepisy - klik)

Marchew i pietruszkę pokroić w grubsze słupki, cukinię w grubsze plastry. Lekko posmarować oliwą i posypać odrobiną soli. Umieścić w brytfance (wcześniej można lekko ją natłuścić). Piec około 20 min. w temperaturze 200*. W międzyczasie pozbawić ryby łusek. Oczyścić z wnętrzności, dokładnie umyć i osuszyć. Każdą z nich dobrze posolić w środku i z zewnątrz. Skórkę ryb lekko ponacinać w kilku miejscach. W nacięcia można wepchnąć odrobinę zimnego masła, resztę można zetrzeć na wierzch ryby oraz trochę włożyć do środka razem z np. natką pietruszki. Na wstępnie podpieczonych warzywach ułożyć dorsze. Powrzucać pomiędzy ryby czosnek i cebulę w plasterkach. Całość można posypać posiekaną natką pietruszki. Piec w 220* przez około 20 min., następnie ostatnie 5 min. w 250* z funkcją dodatkowego opiekania od góry (skórka będzie chrupiąca). Można dodatkowo posypać świeżą natką pietruszki. Polecam podawać z cytryną do skropienia tuż przed jedzeniem ;) 

 

Podobne przepisy:

Łosoś Grillowany - Soczysty z Chrupiącą Skórką

FishBurger

https://natomamochote.blogspot.com/2019/06/fishburger.html

Zupa Rybna 
https://natomamochote.blogspot.com/2020/05/zupa-rybna.html

Pieczony Łosoś z Ziemniakami i Kiszoną Kapustą



Śledzie w Sosie Tatarskim

https://natomamochote.blogspot.com/2019/11/sledzie-w-sosie-tatarskim.html

Tradycyjne Śledzie w Śmietanie z Cebulą

https://natomamochote.blogspot.com/2019/12/tradycyjne-sledzie-w-smietanie-z-cebula.html

Marynowane Śledzie z Suszonymi Pomidorami, Rodzynkami i Smażoną Cebulą
https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/marynowane-sledzie-z-suszonymi.html


Grillowany Łosoś z Pieczonymi Ziemniakami i Warzywami

https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/grillowany-osos-z-pieczonymi.html


Śledzie w Marynacie Pietruszkowo-Koperkowej

https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/sledzie-w-marynacie-pietruszkowo_3.html

Kotlety Rybne z Mintaja

http://natomamochote.blogspot.com/2017/07/kotlety-rybne-z-mintaja.html

Ryba po Grecku

https://natomamochote.blogspot.com/2017/07/ryba-po-grecku.html


Sałatka Śledziowa

https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/saatka-sledziowa.html

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz :)