Kulebiak to duży pieczony pieróg z farszem w środku. Podobno w kuchni polskiej to specjał przyrządzany głównie na Lubelszczyźnie.
Nie mniej i u mnie na Wigilii nie mogłoby go zabraknąć.
Kulebiak to puszyste, lekkie i cienkie ciasto drożdżowe, które owija nadzienie z odpowiednio doprawionej Kapusty z Grzybami.
Z tego przepisu można przygotować jeden, wielki, tradycyjny Kulebiak lub mniejsze Kulebiaczki, które stanowią jedną lub dwie porcje same w sobie. To ulubione danie Wigilijne mojego brata ;)
Pysznie smakuje podawany na gorąco do Domowego Czerwonego Barszczu.
- 1 kg kiszonej kapusty średnio kwaśnej
- 1 łyżka jarzynki
- 4 liści laurowe
- 4 ziela angielskie
- 10 pieczarek
- garść suszonych grzybów uprzednio namoczonych w wodzie (- wodę można wykorzystać do przygotowania zupy grzybowej)
- 3 cebule
- 1 łyżeczka przyprawy do kapusty / bigosu
- 1 łyżeczka słodkiej / ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki ziarenek kminku
- sól
- 2 białka (żółtka przydadzą się później)
- kminek
- 1 garść startego sera żółtego np. gouda, morski, edamski.
- masło do podsmażania
Kapustę raz przepłukać wodą. Włożyć do garnka, zalać wodą tylko do przykrycia. Dodać jarzynkę, ziele i liście laurowe. Gotować, aż będzie miękka. Odcedzić. Przestudzić. Odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Pieczarki umyć, czyścić i pokroić w kostkę, umieścić na patelni i smażyć, aż cała woda wyparuje. Dodać niewielką ilość tłuszczu i przysmażyć, aż będą lekko rumiane. Kapustę posiekać, dodać pieczarki, cebulkę i pokrojone suszone grzyby. Wymieszać, dodać przyprawy i ser żółty. Dosolić wedle uznania. Farsz powinien być pikantny i wyrazisty. Po upieczeniu stanie się łagodniejszy. Dodać białka i dobrze wymieszać.
Składniki na Ciasto Kulebiak:
- 4 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 40 g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- kminek w ziarenkach
Drożdże wkruszyć do szklanej miski, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki przesianej mąki i 3/4 szklanki letniego mleka - wymieszać. Przykryć naczynie talerzykiem lub ściereczką i odstawić na 20 min.
W tym czasie przesiać pozostałą mąkę i wymieszać ją z solą. Jajka i żółtko ubić z łyżką cukru na puszystą masę. Do masy dodać podrośnięte drożdże i mąkę oraz ciepłe mleko. Zagnieść ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z odpowiednimi końcówkami. Kiedy masa będzie jednolita dodawać partiami olej. Zagniatać około 7-10 min., ciasto powinno być elastyczne, dobrze połączone, jasne i puszyste. Dużą szklanką miskę przykryć talerzem lub ściereczką i pozostawić ciasto do wyrośnięcia - w ciepłym miejscu - na około 1 godzinę.
Po tym czasie krótko, ale dobrze zagnieść ciasto. Rozwałkować na stolnicy lekko podsypując mąką.
Od tego momentu sposoby przygotowania są dwa:
1. Na placek o grubości 0,5 cm wyłożyć farsz, lekko zwinąć ciasto od góry i dołu, a następnie zwinąć wzdłuż jak strucle lub zamknąć jak pieroga.
2. Pokroić placek o grubości 0,5 cm na około 8 kwadratowych części. Na środek każdej nałożyć po dużej (albo większej ;) łyżce farszu. Zlepić jak dużego pieroga lub po prostu zamknąć tworząc prostokątne bułeczki.
Przełożyć Kulebiaka lub mniejsze Kulebiaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić w cieple na 20 min. Posmarować ciepłym mlekiem z żółtkiem, roztopionym masłem albo rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Posypać wierzch kminkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* na 35 min. Doskonałe na gorąco do czerwonego barszczu.
Tutaj przepis:
Domowy Barszcz Czerwony - Najlepszy
Tutaj przepis:
Domowy Barszcz Czerwony - Najlepszy
Trzeba ubogacać menu świąteczne więc zrobiłam. I się spakowałam na lata. Mąż powiedział że dla dzieci święta nie istnieją bez Kevina a dla niego od dziś bez kulebiaka. Coś niesamowitego. Ciekawa jestem czy można nadziać czymś innym tak żeby robić w ciągu roku ? Czy nie kombinować ?
OdpowiedzUsuńCzy bym mogła te ciasto zrobić z mąką przenna pelnoziarnisto pół na pół
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam w ten sposób. Można spróbować.
Usuń