Makiełki czyli tradycyjne, wigilijne Kluski z Makiem. Jako dziecko ich unikałam, ale odkąd sama robię Masę Makową i chociaż stół ugina się od ilości pysznych ciast - nie wyobrażam sobie chociaż małej miseczki Makiełek podczas Świąt Bożego Narodzenia.
Na Wigilię nie może zabraknąć także Strucli - bez niej nie ma Świąt! Zawsze odkładam 3-4 duże łyżki Domowej Masy Makowej i dodaje dodatkowo więcej namoczonych w Ciemnym Rumie Daktyli, Fig, Rodzynek, Moreli i Śliwek oraz płynny, prawdziwy Miód,
a do tego domowe, świeżutkie i mięciutkie, delikatne kluseczki, które są także produktem ubocznym podczas wykonywania makaronu do zupy grzybowej ;)
Zatem moje Makiełki to deser wykonywany 'przypadkiem', błyskawicznie i bardzo łatwo.
Jest nieziemsko aromatyczny, delikatny, słodziutki i taki klimatycznie Świąteczny.
- 200 g maku niebieskiego mielonego
- gorąca woda
- 1/3 szklanki ciemnego rumu
- 3-4 łyżki miodu
- 4-5 łyżek Domowej Masy Bakaliowej (tutaj przepis)
Mak zalać wodą do przykrycia i zagotować. Kiedy woda zniknie zdjąć z ognia. Przestudzić. Dodać rum, bakalie i miód. Dobrze wymieszać.
Składniki na Makaronowe Kwadraciki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1żółtko
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki dobrze wyrobić. Ciasto
powinno być stabilne, elastyczne, odchodzić od rąk - jeśli za bardzo się
lepi, dosypać mąki, jeśli jest zbyt gęste - dolać odrobinę wody. W dużym garnku zagotować wodę. Ciasto rozwałkować na stolnicy na cienki placek. Pociąć na niewielkie kwadraciki. Wrzucić makaron do wrzątku, dodać cynamon - lekko zamieszać. Gotować od momentu wypłynięcia kluseczek - około 4-5 min. Przepłukać pod zimną wodą i dodać do Masy Makowo-Bakaliowej. Dobrze wymieszać. Podawać schłodzone. O ile nie znikną ze stołu od razu - ja z każdym dniem dolewam do nich odrobinę rumu i mleka, aby nie były zbyt "suche".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)