Menu górne

Bakalie w Rumie


Idealne i pyszne. 
Niezastąpiony dodatek do Ciasta Świątecznego (Dundee Cake), Keksów, Masy Makowej, a więc i Makowców czy Makiełek jak i wielu innych słodkości. 
Doskonałe jako dodatek do Waniliowych Lodów 🍨 - istne niebo! 
Pyszne są również same - zdrowa, słodka rumowo-owocowa przekąska. 
Bardzo polecam! Ostrzegam - Uzależniające :)

Składniki na masę bakaliową: 
  • 400 g suszonych daktyli
  • 200 g suszonych fig
  • 400 g rodzynek
  • 10 suszonych moreli
  • 10 suszonych śliwek
  • sok wyciśnięty z pomarańczy
  • 1 i 1/4 szklanki ciemnego, dobrej jakości rumu
Daktyle, figi i śliwki pokroić w dużą kostkę. Morele pokroić na małe kawałeczki. Do miski dodać rodzynki, pokrojone suszone owoce, sok z pomarańczy i rum. Zamieszać i zawinąć folią spożywczą. Odstawić na minimum 1 dzień (a najlepiej na 2-3 dni).

1 komentarz:

  1. Zjadłam już pół miski a miały być do ciasta :p

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)