Menu górne

Filet z Kurczaka i Kurki w Sosie Serowo-Śmietankowym


Nie bez przyczyny mówi się, że Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Są nie tylko ładne, ale i unikalne w smaku. Idealnie nadają się do białych, delikatnych sosów lub smażenia na maśle. Wzbogacają smak potraw i czynią dania unikalnymi. 
Podczas wyprawy na jagody udało mi się nazbierać dość sporo tych ślicznych żółtych grzybków. Wykorzystałam je do przygotowania boskiego serowo-śmietankowego sosu, a podałam z soczystą , dietetyczną piersią z kurczaka w cienkim i lekkim cieście. Jest to tak pyszne połączenie, że już marzę o kolejnym wyjeździe, tym razem docelowo po Kurki ;) 
Bardzo, bardzo, bardzo polecam!


Składniki na Kurki w Sosie Serowo-Śmietankowym:
  •  10 Kurek
  • 1/2 opakowania dużej śmietany 18%
  • 5 plasterków sera żółtego / lub mała kostka (gouda, edamski)
  • 1/2 szklanki mleka 2%
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • woda
  • sól
  • ewentualnie 1 łyżeczka mąki pszennej
Składniki na Filety z Kurczaka w Cienkim i Lekkim Cieście:
  •  3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki jarzynki
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
  •  woda
Podawać z ziemniakami oraz np. surówką z marchewki i jabłka
Filety pociąć na grubsze paski. Zamarynować w przyprawach i odstawić na 20 minut. Kurki umyć, odciąć ogonki (można wysypać w ogródku w nadziei, że urosną ;). Większe pokroić na ćwiartki, małe grzybki - na pół. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić kurki i podsmażyć przez około 2 minuty. Dodać cebulę i smażyć do lekkiego zarumienienia składników. Wrzucić do garnka i zalać wodą - trochę ponad objętość składników. Gotować na najmniejszej mocy palnika około 30 minut pod przykrywką.  

Na patelni olej i smażyć obtoczone w mące kawałki kurczaka. Kiedy będą rumiane odsączyć na papierze do pieczenia. Usmażone mięso umieścić w durszlaku i przelać wrzątkiem. Umieścić na suchej patelni i podgrzać do odparowania wody.
Śmietankę połączyć z mlekiem, przelać na suchą patelnię. Dodać plasterki sera lub starty ser i zagotować. Kiedy ser zacznie "bulgotać" zamieszać do połączenia się składników. Przelać masę serową do bulionu z kurek. Dobrze wymieszać. W razie konieczności zaprawić odrobiną mąki (nie jest o konieczne, sos powinien być gęsty). Polać sosem ugotowane ziemniaki. Podawać z kurczakiem w lekkim cieście oraz surówką.



2 komentarze:

  1. Rewelacyjny pomysł na obiad. Pyszna panierka, mięsko soczyste a ziemniaki z kurkami i sosem - poezja.

    OdpowiedzUsuń
  2. I jak tu się odchudzać? Wczoraj jedliśmy a dziś tylko tęsknimy :-( sos jest znakomity

    OdpowiedzUsuń