Menu górne

Rostbef na Placku Ziemniaczanym z Sosem Grzybowym i Surówką z Czerwonej Kapusty


Prosty i przepyszny obiad. Miękka wołowina w gęstym, bezmącznym sosie grzybowym - podana na domowym placku ziemniaczanym z surówką z czerwonej kapusty i jabłka. Mięso jest mięciutkie i delikatne, oplecione gęstym wyrazistym sosem z mnóstwem grzybów i cebuli. Przygotowanie i wysmażenie placków ziemniaczanym zajmuje zaledwie 10 min. i jest banalnie proste. Z kolej surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem to chyba moja ulubiony obiadowy dodatek jeśli chodzi o to warzywo. Orzeźwiająca, po prostu idealnie pasująca.
 Jesienią i zimą uwielbiam takie połączenia, a wy?

 Składniki na Rostbef Wołowy w Sosie Grzybowym:
  • 1,3 kg Rostbefu Wołowego
  • 3 szklanki wody
  • 4 ziela angielskie
  • 1/2 opakowania przyprawy do żeberek w miodzie
  • 1/2 opakowania przyprawy do gulaszu węgierskiego
  • 1/2 opakowania przyprawy do wołowiny duszonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 dużych grzybów np. podgrzybki, borowiki
  • 4 duże cebule
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
Wołowinę umyć i osuszyć. Pokroić w gulaszową kostkę i zamarynować z oliwą w trzech rodzajach przypraw. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia mięso obsmażyć na suchej patelni z posiekanym czosnkiem. W między czasie w garnku zagotować wodę z zielem angielskim. Przełożyć do niego obsmażone mięso. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną lub pokrojoną w kostkę cebulę - można lekko podlać wodą. Kiedy wyparuje, dodać cukier i dużą szczyptę soli. Krótko podsmażyć i dodać do garnka z mięsem. Całość gotować na małym ogniu, pod przykrywką przez około 1,5 godz. 
Grzyby umyć, oczyścić i pokroić na duże kawałki. Poddusić na patelni z szczyptą soli, lekko podlewając wodą. Kiedy woda wyparuje, krótko podsmażyć grzyby, po czym przełożyć do garnka. Gotować do momentu kiedy mięso będzie miękkie, a sos się zredukuje i stanie gęsty. 

Składniki na Placki Ziemniaczane:
  • 12 średnich ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • duża szczypta soli
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • olej do smażenia i ręcznik papierowy do odsączenia ;)
Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Umieścić w misie malaksera lub blendera z dodatkiem jogurtu i soli (można partiami np. na dwa razy). Zmielić na papkę. Przełożyć do miski. Dodać jajko, wymieszać. Dosypać przesianą mąkę i połączyć wszystko zwykłą trzepaczką. Rozgrzać olej - tyle aby tworzył cienką warstwę na całej powłoce patelni. Nalewać ciasto za pomocą wazowej łyżki - jeden duży placek to u mnie 2 łyżki ciasta. Ciasto nie powinno być za grube, ale też nie za cienkie, wtedy możemy mieć problem z przewróceniem placka na drugą stronę. Smażyć do zarumienienia z obu stron na średniej mocy palnika. Placuszki można także piec na suchej patelni - mają zupełnie inny smak, ale są równie pyszne.

Składniki na Surówkę z Czerwonej Kapusty z Jabłkiem:
  • 1/3 główki czerwonej kapusty
  • 2 jabłka
  • 1 średnia cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 
  • sól
  • cukier
Kapustę umyć i bardzo cienko poszatkować. Przełożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Odstawić na 5 min. Odcedzić i wystudzić. Do kapusty dodać starte na średnich oczkach jabłka i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Dodać sok z cytryny i jogurt. Dosolić i dosłodzić do smaku.

4 komentarze:

  1. Jeśli tak smakuje jak wygląda to jestem w mięsnym niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak smakuje jak wygląda :) sprawdziłem i jest mistrzowskie

    OdpowiedzUsuń
  3. Placek i mięso w mięsnym sosie to arcydzieło

    OdpowiedzUsuń
  4. Obiad zjadły nawet niejadki. Placki mistrzowskie

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)