Menu górne

Pieczona Ośmiornica z Ziemniakami i Warzywami

 


Obiecałam, więc i jest przepis na ośmiornicę, którą kupiłam i przygotowałam będąc jeszcze w Chorwacji na wakacjach. Właściwie to kupiłam wtedy dwie, więc możecie spodziewać się jeszcze jednej propozycji na jej podanie ;) 

Z ośmiornicą jest sporo "zabawy" ale warto jej spróbować. Bogata w białko, delikatna i zawiera mało kalorii ;) A to tylko niewielka część jej zalet. Można przygotować ją na wiele sposobów. Nie mniej w pierwszej kolejności (zawsze!) należy ją oczyścić, utłuc, a następnie zamrozić. Dzięki temu nie będzie twarda i gumowata. Dopiero wtedy można myśleć nad wyborem przepisu. Ja swoją ośmiornicę ugotowałam w wywarze, delikatnie zanurzając najpierw jej ramiona, aby ładnie się pozawijały. Następnie zapiekłam ją razem z ćwiartkami ziemniaków i różnymi warzywami. Całość wyszła bardzo aromatyczna, pachnąca pietruszką, czosnkiem i owocami morza. Sama ośmiornica - przepyszna, wyraźnie czuć było jej unikatowy smak i można było delektować się jej aksamitną strukturą. W Polsce z łatwością można ją dostać, w postaci świeżej lub już utłuczonej i zamrożonej (obie wersje są jak najbardziej ok, przy czym druga oszczędza nam sporo pracy). Bardzo, bardzo polecam!

PONIŻEJ FILMIK:


 

 Składniki potrzebne do ugotowania Ośmiornicy:

  • 1 świeża lub mrożona ośmiornica o wadze 950g-1000g (takie są najlepsze)*
  • 1,5 litra wody
  • 1 duża cebula  
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżki soli
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 2 ziela angielskie

*(W przypadku ośmiornicy świeżej - najpierw trzeba ją oczyścić, usunąć niejadalne części, utłuc, zamrozić)

Zagotować wodę z dodatkiem pieprzu, ziela i soli. Gotować około 5 min., na małej mocy palnika. Zwiększyć moc palnika do maksimum. Trzymając ośmiornicę od strony głowy, powoli zanurzyć same końce jej ramion we wrzątku (na filmiku wyżej tego nie widać, jest tylko etap prawie końcowy). Potrzymać chwilkę i wyjąć. Ponowić czynność kilka razy, stopniowo zanurzając dalsze części ramion. Dodać cebulę, marchewki, pietruszkę. Zmniejszyć moc palnika do minimum, gotować ośmiornicę pod przykryciem przez około 1 godz. 20 min. - do miękkości - zobaczycie, że wywar stanie się fioletowo-bordowy :D Garnek zdjąć z ognia, zostawić pod przykryciem na 30 min. Po tym czasie ośmiornicę wyjąć. Ostudzić, następnie opłukać pod bieżącą wodą.

Składniki potrzebne do zapieczenia ośmiornicy:

  • 8 ziemniaków
  • 1 łyżka soli 
  • woda (do podgotowania ziemniaków)
  • 5 małych pietruszek
  • 5 małych marchewek
  • 1 cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 1-2 łyżeczki papryki w proszku (ostra lub słodka, jak lubicie)
  • 5 ząbków czosnku
  • sól do smaku
  • świeża natka pietruszki
  • oliwa
  • 1 łyżka masła

Dużą brytfannę lekko natłuścić oliwą. Ziemniaki obrać, umyć. Pokroić w ćwiartki. Marchewki i pietruszki przekroić wzdłuż długości dzieląc na dwie połówki. 

Ziemniaki wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem łyżki soli. Gotować około 7-10 min. Odcedzić. Wyłożyć na brytfankę. Dodać marchewki, pietruszki. Całość posolić, ziemniaki dodatkowo posypać papryką w proszku. Na środku zrobić miejsce dla cebuli pokrojonej w plastry - tam ją umieszczając. W 5 łyżkach oliwy rozprowadzić 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Polać warzywa. Na cebuli umieścić ośmiornicę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230*, piec około 40 min. Co jakiś czas warto odwrócić ośmiornicę na drugą stronę. Po tym czasie dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę - lekko można posmarować ją oliwą. Piec dodatkowe 10-15 min. Wyjąć, posypać całość świeżą natką pietruszki.

Doskonałe z sosem tzatzyki lub czosnkowym :) TUTAJ PRZEPISY KLIK

 

 SOS TZATZIKI Z FETĄ (KLIK)

SOS TZATZIKI (KLIK)

SOSY TATARSKI (KLIK)

SOS CZOSNKOWY (KLIK)

1 komentarz:

  1. Zna Pani jakiś sklep w Łodzi, gdzie dostanę ośmiornicę ?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)