Koniec sierpnia to czas obfitujący w pyszne, nagrzane słońcem pomidory. Wychodzi z nich niesłychanie intensywna w smaku zupa krem z pieczonych pomidorów - bez dodatku wody! i praktycznie bez tłuszczu ;) Zupa jest lekka, niskokaloryczna i bardzo zdrowa (istna bomba potasu). Pięknie pachnie już na początkowym etapie przygotowania, a później można się już tylko przenieść w czysto włoskie klimaty. Smakuje świetnie i chociaż nie potrzebuje żadnych ulepszaczy, można dodać do niej dodatkowo ulubione zioła, przyprawy. W moim domu najbardziej lubimy ją z ryżem i kleksem kwaśnej śmietany lub w wersji z chrupiącymi grzankami i startym serem na wierzchu.
Składniki:
- 5 kg pomidorów
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- 5 ziaren ziela angielskiego
- duża szczypta pieprzu
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3-4 łodygi lubczyku z listkami (łodygi średniej wielkości)
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- ugotowany ryż lub grzanki
- kwaśna śmietana
- starty żółty ser (opcjonalnie)
- listki bazylii / lubczyku do dekoracji
Pomidory umyć, usunąć "zielony środek". Umieścić w całości w brytfance, wstawić do piekarnika nagrzanego do 250* i piec około 30 min., odwrócić na drugą stronę i piec kolejne 45 min. Wyjąć. Odczekać, aż chwilkę przestygną, po czym zdjąć z nich skórkę (łatwo odejdzie). Zawartość brytfanki przelać do garnka - zblendować. Dodać cukier, ziele, pieprz i sól oraz łodygi lubczyku z listkami. Gotować na małym ogniu około 20 min. W międzyczasie na oliwie i maśle podsmażyć cebulkę pokrojoną w małą kostkę. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekaną natkę. Krótko i lekko podsmażyć (papryka powinna być tylko lekko miękka). Przełożyć do garnka z pomidorami. Gotować całość około 5 min. Można doprawić solą, cukrem lub papryką, czy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany, ryżem lub grzankami i żółtym startym żółtym serem.
Podobne przepisy:
Spaghetti Bolognese (najlepsze!)
Diabelska Pomidorowa - Zupa z Pieczonymi Pomidorami
Uwielbiam !!!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna :) u mnie w drugiej wersji z grzankami i serem, na ostro
OdpowiedzUsuń