Menu górne

Zupa Krem z Pieczonych Pomidorów

 

 Koniec sierpnia to czas obfitujący w pyszne, nagrzane słońcem pomidory. Wychodzi z nich niesłychanie intensywna w smaku zupa krem z pieczonych pomidorów - bez dodatku wody! i praktycznie bez tłuszczu ;) Zupa jest lekka, niskokaloryczna i bardzo zdrowa (istna bomba potasu). Pięknie pachnie już na początkowym etapie przygotowania, a później można się już tylko przenieść w czysto włoskie klimaty. Smakuje świetnie i chociaż nie potrzebuje żadnych ulepszaczy, można dodać do niej dodatkowo ulubione zioła, przyprawy. W moim domu najbardziej lubimy ją z ryżem i kleksem kwaśnej śmietany lub w wersji z chrupiącymi grzankami i startym serem na wierzchu.

 

Składniki:

  • 5 kg pomidorów
  •  1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 5 ziaren ziela angielskiego 
  • duża szczypta pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3-4 łodygi lubczyku z listkami (łodygi średniej wielkości)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  •  sól, pieprz do smaku

 Dodatkowo:

  • ugotowany ryż lub grzanki
  • kwaśna śmietana  
  • starty żółty ser (opcjonalnie)
  • listki bazylii / lubczyku do dekoracji

Pomidory umyć, usunąć "zielony środek". Umieścić w całości w brytfance, wstawić do piekarnika nagrzanego do 250* i piec około 30 min., odwrócić na drugą stronę i piec kolejne 45 min. Wyjąć. Odczekać, aż chwilkę przestygną, po czym zdjąć z nich skórkę (łatwo odejdzie). Zawartość brytfanki przelać do garnka - zblendować. Dodać cukier, ziele, pieprz i sól oraz łodygi lubczyku z listkami. Gotować na małym ogniu około 20 min. W międzyczasie na oliwie i maśle podsmażyć cebulkę pokrojoną w małą kostkę. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekaną natkę. Krótko i lekko podsmażyć (papryka powinna być tylko lekko miękka). Przełożyć do garnka z pomidorami. Gotować całość około 5 min. Można doprawić solą, cukrem lub papryką, czy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany, ryżem lub grzankami i żółtym startym żółtym serem. 

 

 Podobne przepisy:

  Spaghetti Bolognese (najlepsze!)

http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/spaghetti-bolognese.html

Włoska Lasagne (przepis I)

https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/woska-lasagne-przepis-i.html

 
Leczo

https://natomamochote.blogspot.com/2018/09/leczo.html

Diabelska Pomidorowa - Zupa z Pieczonymi Pomidorami


http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/diabelska-pomidorowa-zupa-z-pieczonymi.html
 
 
Zupa Pomidorowa
Rosół z Koguta i Wołowiny (Bez Ulepszaczy)
 

Esencjonalny Rosół - jak u Babci (Bez Ulepszaczy)
 

Zupa Kalafiorowa, najlepsza

https://natomamochote.blogspot.com/2016/10/zupa-kalafiorowa-najlepsza.html

Zupa Szczawiowa

https://natomamochote.blogspot.com/2020/06/zupa-szczawiowa.html

Zupa Rybna 
https://natomamochote.blogspot.com/2020/05/zupa-rybna.html

Fasolka po Bretońsku

http://natomamochote.blogspot.com/2017/11/fasolka-po-bretonsku.html

Tradycyjny Kapuśniak
https://natomamochote.blogspot.com/2019/11/tradycyjny-kapusniak.html


Zupa Dyniowa, Najlepsza

http://natomamochote.blogspot.com/2016/05/zupa-dyniowa.html

Zupa Szpinakowa

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/zupa-szpinakowa.html


Botwinka
http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/botwinka.html


2 komentarze:

  1. Bardzo smaczna :) u mnie w drugiej wersji z grzankami i serem, na ostro

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)