Menu górne

Zupa Kalafiorowa, najlepsza


Tak łagodna, tak dietetyczna, tak smaczna - po prostu domowa zupa kalafiorowa. 
Doskonała zarówno bez jak i ze śmietaną. Jedna z ulubionych zup mojego taty ;) 
Bardzo polecam!


Składniki na zupę kalafiorową:
  • 1 kalafior
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1/2 pora
  • 8 ziemniaków
  • 1 puszka groszku
  • 1/2 cukinii + płaska łyżeczka jarzynki + mała łyżeczka masła
  • śmietana 18%
  • 2 łyżki jarzynki
  • 4 ziela angielskie
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • natka pietruszki, lubczyk do smaku
Włoszczyznę obrać, umyć - włożyć do garnka razem z piersią z kurczaka. Zalać wodą i gotować około 30 min. Po tym czasie dodać ubranego i podzielonego na mniejsze części kalafiora, ziele angielskie i jarzynkę. Gotować 20 min. W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić je w kostkę i dorzucić do garnka. Gotować, aż będą miękkie. Selera i pora odrzucić. Pierś z kurczaka, marchewkę i pietruszkę wyjąć. Mięso pokroić w większą kostkę, marchewkę w plasterki, a pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do garnka. Pod koniec dorzucić podsmażoną na odrobinie masła i pokrojoną w większą kostkę cukinię (można ją uprzednio zamarynować w łyżeczce jarzynki) oraz groszek z puszki (bez wody). Można zaprawić śmietaną rozprowadzaną w 1 szklance wywaru, dodać świeży lubczyk lub/i natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz