Menu górne

Lekkie Bananowe Placuszki Owsiane

 

Fit śniadanie pełne energii? 

Łapcie przepis na lekkie i zdrowe Bananowe Placuszki Owsiane. Smakują pysznie, a nie zawierają cukru ;) Ich wykonanie jest szybkie i proste. Są bardzo aromatyczne, delikatne i tak pięknie pachną bananami... a jeśli o nie chodzi - oczywiście najlepiej odnajdują się w czekoladowo-kokosowych klimatach. Podałam je z pełnymi protein, bezcukrowymi kremami Nutlove, oba w stylu Crunchy :) PYCHA!!! Jeden smakuje jak popularne kokosowe praliny, a drugi jak kultowy batonik zjadany, kiedy "ktoś zaczyna gwiazdorzyć" ;) 

Dla urozmaicenia i w ramach owocowego, kolorowego akcentu - moja domowa, naturalna konfitura z truskawek. 


 Składniki:

  • 110 g mąki pszennej
  • 40 g płatków owsianych - zmielonych na mączkę
  • 8 g cukru waniliowego do wypieków
  • 1/2 łyżeczki proszku do wypieków
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 duży, dojrzały banan (lub 1 i 1/2 banana)
  • 300 ml maślanki
  • 20 g masła
  • 1 duże jajko
  • kilka kropelek soku z cytryny

Dodatkowo użyłam:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać mocno zmielone płatki owsiane i cukier waniliowy. Wymieszać łyżką. W misie blendera umieścić banana, sok z cytryny, jajko, maślankę i lekko ciepłe, płynne masło. Krótko zblendować do uzyskania jednolitej masy. Połączyć zawartość obu naczyń - wymieszać trzepaczką. Będzie dość gęsta. Smażyć placuszki na nieprzywierającej patelni - niska moc palnika (można przykryć pkrywką). Kiedy wierzch placka będzie "ściety", a dół przyrumieniony - przewrócić na drugą stronę. Smażyć pod przykrywką do zarumienienia. Placuszki Bananowe idealnie smakują z kremem czekoladowym i kokosowym i/lub domowymi dżemami. 
 
Kremy NUTLOVE można kupić na stronie sklepu SFD pod TYM linkiem :) 
 
 

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz :)