Menu górne

Racuchy z Jabłkami


Przyznam, że w tym roku na Wigilię nie planowałam robić Racuchów z Jabłkami - chociaż zawsze robiła je moja babcia. Jednak los chciał, że zrobiłam za dużo ciasta na Racuchy z Grzybami, więc na oko dosypując troszkę tego i tamtego usmażyłam przepyszne, delikatne, miękkie i chrupiące Racuszki z Jabłkami. Posypane cukrem pudrem sprawiły, że pomimo 12 potraw znalazło się i na nie miejsce nie tylko na Wigilijnym stole ;) Idealne na śniadanie, kolację czy słodki deser. 


Składniki na 12 Racuchów:
  • 2 jabłka (używam Alwa, Gloster lub Kortland - trzy moje ulubione gatunki)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki masła
  •  10 g drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  olej
Jabłka umyć, obrać, pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozpuścić w 1/4 szklanki wody cukier. Zagotować. Dodać jabłka i smażyć do wyparowania wody i rozpoczęcia procesu karmelizacji. Lekko skameralizowane jabłka odłożyć. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać połowę ciepłego mleka, łyżkę mąki, łyżkę cukru - wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić na 15-20 min. w ciepłe miejsce. W tym czasie przesiać mąkę. Jajka ubić z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Do mąki dodać kogel-mogel, miód podrośnięte drożdże i resztę mleka. Dobrze zmiksować odpowiednimi końcówkami / zagnieść ciasto - około 5 min. Ciasto powinno być dużo gęstsze niż na naleśniki, ale nie tak gęste jak na "Ciasto Drożdżowe". W razie potrzeby dodać odrobinę mleka lub więcej mąki. Odstawić na 30 min. w cieple miejsce. Po tym czasie zamieszać ciasto i dodać jabłka. Składniki połączyć. Odłożyć na 10 min. Po tym czasie dużą łyżką wykładać ciasto na głęboki, rozgrzany olej tworząc placuszki. Smażyć na średnim ogniu do zarumienienia z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać gorące posypane cukrem pudrem (obłędnie smakują z waniliowymi lodami).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz