Przyznam, że w tym roku na Wigilię nie planowałam robić Racuchów z Jabłkami - chociaż zawsze robiła je moja babcia. Jednak los chciał, że zrobiłam za dużo ciasta na Racuchy z Grzybami, więc na oko dosypując troszkę tego i tamtego usmażyłam przepyszne, delikatne, miękkie i chrupiące Racuszki z Jabłkami. Posypane cukrem pudrem sprawiły, że pomimo 12 potraw znalazło się i na nie miejsce nie tylko na Wigilijnym stole ;) Idealne na śniadanie, kolację czy słodki deser.
Składniki na 12 Racuchów:
- 2 jabłka (używam Alwa, Gloster lub Kortland - trzy moje ulubione gatunki)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki masła
- 10 g drożdży
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka miodu
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- olej
Jabłka umyć, obrać, pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozpuścić w 1/4 szklanki wody cukier. Zagotować. Dodać jabłka i smażyć do wyparowania wody i rozpoczęcia procesu karmelizacji. Lekko skameralizowane jabłka odłożyć. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać połowę ciepłego mleka, łyżkę mąki,
łyżkę cukru - wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić na 15-20 min. w
ciepłe miejsce. W tym czasie przesiać mąkę. Jajka
ubić z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Do mąki dodać kogel-mogel, miód podrośnięte drożdże i resztę
mleka. Dobrze zmiksować odpowiednimi końcówkami / zagnieść ciasto -
około 5 min. Ciasto powinno być dużo gęstsze niż na naleśniki, ale nie
tak gęste jak na "Ciasto Drożdżowe". W razie potrzeby dodać odrobinę
mleka lub więcej mąki. Odstawić na
30 min. w cieple miejsce. Po tym czasie zamieszać ciasto i dodać jabłka. Składniki połączyć. Odłożyć na 10 min. Po tym czasie dużą łyżką wykładać ciasto na
głęboki, rozgrzany olej tworząc placuszki. Smażyć na średnim ogniu do
zarumienienia z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku
papierowym. Podawać gorące posypane cukrem pudrem (obłędnie smakują z waniliowymi lodami).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)