Menu górne

Naleśniki z Białym Serem


Znane Wam już delikatne, rozpływające się w ustach naleśniki - tym razem 
z kremowym, waniliowo-budyniowym twarogiem. 
Idealne z dodatkiem musu truskawkowego lub frużeliny wiśniowej. 
Poezja smaku... :)



Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 szklanka wody niegazowanej
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • olej lniany / słonecznikowy do smażenia
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia i uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawić ciasto na co najmniej 1 godz. (!) Lekko zamieszać łyżką i smażyć krótko na średniej mocy palnika i minimalnej ilości oleju - naleśniki będą jeszcze podsmażane, dlatego na tym etapie mogą pozostać nawet blade.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu mielonego 
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
Żółtka i cukier ubić na puch. Dodać przesiany budyń i stopniowo twaróg. Gotową masę wykładać na środek usmażonego naleśnika - jedna lub dwie duże łyżki. Składać w trójkąty. Naleśniki z serem podsmażyć na małym ogniu i minimalnej ilości masła / oleju (około jednej łyżeczki), około 3-4 minut z każdej strony. Kiedy masa serowa się zetnie, a naleśnik zrumieni z każdej strony - zdjąć z ognia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz