Menu górne

Naleśniki Podsmażane


Naleśniki przygotowane według ulubionego przepisu, przełożone konfiturą lub dżemem i jeszcze raz podsmazone na niewielkiej ilości masła. Cukier z przetworów zaczyna się lekko karmelizować, a naleśniki nabierają pięknego złotego koloru, staja się z wierzchu bardzo chrupiące, a w środku nadal mięciutkie, puszyste i delikatne. Wykorzystałam przepis na naleśniki na maślance, ale możecie usmażyć także inne (tutaj przepisy). Takie gorące naleśniki idealnie pasują do lodów waniliowych. Polecam!


Składniki na Naleśniki na Maślance:
  • 5 jajek
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki maślanki
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • duża szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku d pieczenia
  • masło do smażenia

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć w dużej misce trzepaczką lub łyżką. Przykryć talerzem i odstawić na 1 godz. Po tym czasie zamieszać. Smażyć na niewielkiej ilości roztopionego i rozprowadzonego po patelni masła na złoty kolor z obu stron. Smażyć na średniej mocy palnika około 30 s. z każdej strony (zbyt długie smażenie spowoduje, że naleśnik będzie twardszy, zbyt szybkie). Podczas smażenia w cieście powinny pojawić się pęcherzyki powietrza. 

Dodatkowo:
  • Konfitura / Dżem np. jagodowy, truskawkowy lub Nutella / Prażone Jabłka / Twaróg 
  • masło do podsmażenia
+ np. lody waniliowe / jogurt / bita śmietana

Każdego naleśnika posmarować wybranym słodkim nadzieniem i zwinąć w rulon. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła i podsmażyć krótko naleśniki z obu stron na złoty kolor (średnia moc palnika).  Podawać gorące np. z lodami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz