Naleśniki przygotowane według ulubionego przepisu, przełożone konfiturą lub dżemem i jeszcze raz podsmazone na niewielkiej ilości masła. Cukier z przetworów zaczyna się lekko karmelizować, a naleśniki nabierają pięknego złotego koloru, staja się z wierzchu bardzo chrupiące, a w środku nadal mięciutkie, puszyste i delikatne. Wykorzystałam przepis na naleśniki na maślance, ale możecie usmażyć także inne (tutaj przepisy). Takie gorące naleśniki idealnie pasują do lodów waniliowych. Polecam!
Składniki na Naleśniki na Maślance:
- 5 jajek
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki maślanki
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- duża szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku d pieczenia
- masło do smażenia
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć w dużej misce trzepaczką lub łyżką. Przykryć talerzem i odstawić na 1 godz. Po tym czasie zamieszać. Smażyć na niewielkiej ilości roztopionego i rozprowadzonego po patelni masła na złoty kolor z obu stron. Smażyć na średniej mocy palnika około 30 s. z każdej strony (zbyt długie smażenie spowoduje, że naleśnik będzie twardszy, zbyt szybkie). Podczas smażenia w cieście powinny pojawić się pęcherzyki powietrza.
- Konfitura / Dżem np. jagodowy, truskawkowy lub Nutella / Prażone Jabłka / Twaróg
- masło do podsmażenia
Każdego naleśnika posmarować wybranym słodkim nadzieniem i zwinąć w rulon. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła i podsmażyć krótko naleśniki z obu stron na złoty kolor (średnia moc palnika). Podawać gorące np. z lodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)