Gołąbki będące połączeniem przepisów moich rodziców.
Mój tata robi najlepsze gołąbki i sos pomidorowy na świecie, natomiast mama jakiś czas temu podsunęła pomysł na ich wstępne obsmażanie. Chociaż pewnie większości z Was najbardziej będą pasować do ziemniaków, to ja najbardziej je lubię z kopytkami.
A może podajecie je w jeszcze inny sposób? Polecam!
Mój tata robi najlepsze gołąbki i sos pomidorowy na świecie, natomiast mama jakiś czas temu podsunęła pomysł na ich wstępne obsmażanie. Chociaż pewnie większości z Was najbardziej będą pasować do ziemniaków, to ja najbardziej je lubię z kopytkami.
A może podajecie je w jeszcze inny sposób? Polecam!
Składniki na Gołąbki:
- 1 duża główka kapusty
- 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego / od szynki
- 3 jajka
- 150 g ryżu białego
- 3 duże cebule
- 1 łyżeczka pieprzu
- garść świeżego lubczyku / lubczyk suszony - 2 łyżeczki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- masło
Z kapusty usunąć wierzchnie liście i umyć główkę. Następnie umieścić ją w garnku, zalać wodą i gotować, aż będzie miękka.
Ugotować ryż, odcedzić i przestudzić.
Cebulę
pokroić w kostkę i umieścić na patelni z rozgrzaną niewielką ilością masła.
Mięso
mielone doprawić pieprzem, solą, przyprawami, ziołami (świeże
posiekać). Dodać 3 jajka, zimny ryż i cebulę. Wymieszać i odstawić na 20
min. Po tym czasie lepić duże kulki i zawijać je w przestudzone, liście
kapusty - składać jak "krokiety". Gołąbki obsmażyć na niewielkiej
ilości masła do zarumienienia z obu stron. Następnie ułożyć je blisko
siebie w dużym garnku.
Składniki na sos pomidorowy do gołąbków:
- 1 szklanka wody
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 1 łyżka jarzynki
- 1,5 litra domowego sosu pomidorowego (lub więcej) / przecier pomidorowy (w zależności od tego jak intensywny i gęsty - trzeba uzupełnić sos wodą) - dodać tyle, aby był nadal mocno pomidorowy
- 1 garść świeżego lubczyku
- posiekana natka pietruszki
- 3 łyżki mąki pszennej
Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele, pieprz, jarzynkę, cukier. Gotować około 5 min. Po tym czasie dodać sos pomidorowy lub przecier. Gotować około 10 min. Następnie dodać świeże, posiekane zioła. Sosem zalać gołąbki w drugim garnku. Gotować około 30 min, pod przykryciem, na minimalnej mocy palnika. W razie konieczności sos można zaprawić podsmażona na suchej patelni mąką np. 3 łyżki - po przestudzeniu należy ją rozmieszać w niewielkiej ilości wody i dodać do garnka z sosem. Doprowadzając do zawrzenia delikatnie mieszać. Najlepsze na kolejny dzień :)
Podobne przepisy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)