Menu górne

Naleśniki Śmietankowe


 Delikatniutkie, mięciutkie, kremowe, po prostu obłędne, rozpływające się w ustach śmietankowe naleśniki. Podobne lepsze! do francuskich crepes.
Są po prostu pyszne, jedne z najlepszych jakie jadłam. 
Naleśniki z dodatkiem śmietanki to zmodyfikowana wersja tych przygotowywanych przez Michaela Rouxa. Smakują niesamowicie, chociaż składniki wydają się całkiem zwyczajne..... 
Na prawdę bardzo polecam :) 
 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 szklanka wody niegazowanej
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • olej lniany / słonecznikowy do smażenia
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia i uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawić ciasto na co najmniej 1 godz. (!) Lekko zamieszać łyżką i smażyć na średniej mocy palnika i minimalnej ilości oleju przez około 40 sekund z każdej strony. Podawać z ulubionymi słodkimi dodatkami.

1 komentarz:

  1. Bardzo smaczne. Smażyłam i te i te na maślance dla dzieci. W smaku lekko się różnią, ale są tak samo pyszne. Chyba zawsze będę robić dwa rodzaje bo trudno się zdecydować. Dzieci wniebowzięte, dzielnie pomagały :)

    OdpowiedzUsuń