Delikatniutkie, mięciutkie, kremowe, po prostu obłędne, rozpływające się w
ustach śmietankowe naleśniki. Podobne lepsze! do francuskich crepes.
Są po prostu pyszne, jedne z najlepszych jakie jadłam.
Naleśniki z dodatkiem śmietanki to zmodyfikowana wersja tych przygotowywanych przez Michaela Rouxa. Smakują niesamowicie, chociaż składniki wydają się całkiem zwyczajne.....
Na prawdę bardzo polecam :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 szklanka wody niegazowanej
- ½ szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- olej lniany / słonecznikowy do smażenia
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zmiksować
do połączenia i uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawić ciasto na co
najmniej 1 godz. (!) Lekko zamieszać łyżką i smażyć na średniej mocy palnika i minimalnej
ilości oleju przez około 40 sekund z każdej strony. Podawać z ulubionymi
słodkimi dodatkami.
Bardzo smaczne. Smażyłam i te i te na maślance dla dzieci. W smaku lekko się różnią, ale są tak samo pyszne. Chyba zawsze będę robić dwa rodzaje bo trudno się zdecydować. Dzieci wniebowzięte, dzielnie pomagały :)
OdpowiedzUsuń