Prosty i przepyszny obiad. Miękka wołowina w gęstym, bezmącznym sosie grzybowym - podana na domowym placku ziemniaczanym z surówką z czerwonej kapusty i jabłka. Mięso jest mięciutkie i delikatne, oplecione gęstym wyrazistym sosem z mnóstwem grzybów i cebuli. Przygotowanie i wysmażenie placków ziemniaczanym zajmuje zaledwie 10 min. i jest banalnie proste. Z kolej surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem to chyba moja ulubiony obiadowy dodatek jeśli chodzi o to warzywo. Orzeźwiająca, po prostu idealnie pasująca.
Jesienią i zimą uwielbiam takie połączenia, a wy?
Jesienią i zimą uwielbiam takie połączenia, a wy?
- 1,3 kg Rostbefu Wołowego
- 3 szklanki wody
- 4 ziela angielskie
- 1/2 opakowania przyprawy do żeberek w miodzie
- 1/2 opakowania przyprawy do gulaszu węgierskiego
- 1/2 opakowania przyprawy do wołowiny duszonej
- 3 ząbki czosnku
- 5 dużych grzybów np. podgrzybki, borowiki
- 4 duże cebule
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
Wołowinę umyć i osuszyć. Pokroić w gulaszową kostkę i zamarynować z oliwą w trzech rodzajach przypraw. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia mięso obsmażyć na suchej patelni z posiekanym czosnkiem. W między czasie w garnku zagotować wodę z zielem angielskim. Przełożyć do niego obsmażone mięso. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną lub pokrojoną w kostkę cebulę - można lekko podlać wodą. Kiedy wyparuje, dodać cukier i dużą szczyptę soli. Krótko podsmażyć i dodać do garnka z mięsem. Całość gotować na małym ogniu, pod przykrywką przez około 1,5 godz.
Grzyby umyć, oczyścić i pokroić na duże kawałki. Poddusić na patelni z szczyptą soli, lekko podlewając wodą. Kiedy woda wyparuje, krótko podsmażyć grzyby, po czym przełożyć do garnka. Gotować do momentu kiedy mięso będzie miękkie, a sos się zredukuje i stanie gęsty.
Składniki na Placki Ziemniaczane:
- 12 średnich ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- duża szczypta soli
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- olej do smażenia i ręcznik papierowy do odsączenia ;)
Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Umieścić w
misie malaksera lub blendera z dodatkiem jogurtu i soli (można partiami
np. na dwa razy). Zmielić na papkę. Przełożyć do miski. Dodać jajko,
wymieszać. Dosypać przesianą mąkę i połączyć wszystko zwykłą trzepaczką.
Rozgrzać olej - tyle aby tworzył cienką warstwę na całej powłoce
patelni. Nalewać ciasto
za pomocą wazowej łyżki - jeden duży placek to u mnie 2 łyżki ciasta.
Ciasto nie powinno być za grube, ale też nie za cienkie, wtedy możemy
mieć problem z przewróceniem placka na drugą stronę.
Smażyć do zarumienienia z obu stron na średniej mocy palnika. Placuszki
można także piec na suchej patelni - mają zupełnie inny smak, ale są równie pyszne.
- 1/3 główki czerwonej kapusty
- 2 jabłka
- 1 średnia cebula
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól
- cukier
Kapustę umyć i bardzo cienko poszatkować. Przełożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Odstawić na 5 min. Odcedzić i wystudzić. Do kapusty dodać starte na średnich oczkach jabłka i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Dodać sok z cytryny i jogurt. Dosolić i dosłodzić do smaku.
Jeśli tak smakuje jak wygląda to jestem w mięsnym niebie :)
OdpowiedzUsuńTak smakuje jak wygląda :) sprawdziłem i jest mistrzowskie
OdpowiedzUsuńPlacek i mięso w mięsnym sosie to arcydzieło
OdpowiedzUsuńObiad zjadły nawet niejadki. Placki mistrzowskie
OdpowiedzUsuńUwielbiam je pod każda odsłoną.
OdpowiedzUsuń