Menu górne

Orientalna Wieprzowina po Chińsku z Pieczarkami

 
 
 

Zapraszam po przepis na wieprzowinę po chińsku. Całość powstała zupełnie spontanicznie, jako kulinarny eksperyment. Wyszło bezbłędnie. Krótko smażone chude mięso od szynki jest miękkie, soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne. Każdy kawałek otulony jest gęstą glazurą powstałą podczas przygotowywania i łączenia poszczególnych warzyw. Dobrą robotę robi karmelizowana cebulka, podsmażane pieczarki, lekko podgotowana fasolka i kalafior oraz podana al'dente lekko chrupiąca zielona papryka. Całość smakuje iście po chińsku, a orientalny aromat unosi się w całym domu. Tak przygotowana wieprzowina z grzybami smakuje doskonale ze smażonych ryżem i/lub makaronem. Bardzo polecam! 
Składniki dla 5-6 osób:
  • 1 kg mięsa wieprzowego od szynki (chude)
  • 10 dużych pieczarek
  • 1 duża zielona papryka
  • 1 mały kalafior
  • 300 g zielonej fasolki
  • 1 łyżka smalcu (bez skwarek)
  • 2 duże cebule białe
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 5 łyżek sosu sojowego ciemnego- grzybowego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • olej sezamowy
  • 1/2 przyprawy do karkówki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek (użyłam o smaku papryczek chilli z czosnkiem)
  • 1 łyżka cukru
  • mąka ziemniaczana 
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie i wąskie paski o grubości około 2-3 mm, szerokości około 1-2 cm. Zamarynować w przyprawie do karkówki z dodatkiem 1/2 łyżeczki oleju sezamowego i 2 łyżek sosu sojowego ciemnego-grzybowego. Odstawić na 1-2 godziny.
W międzyczasie oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki podsmażyć na smalcu. Kiedy staną się rumiane - zdjąć z ognia i przełożyć do osobnej miseczki. Na tej samej patelni ogrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć pokrojoną w plasterki cebulę. Kiedy lekko zmięknie - dodać 1 łyżkę cukru. Podsmażyć do lekkiego zarumienienia i skarmelizowania. Dodać 2 łyżki sosu sojowego ciemnego-grzybowego i kilka kropel oleju sezamowego. Zamieszać i kontynuować smażenie, aż sos zniknie z patelni. Dodać do miseczki z pieczarkami. Fasolę pokroić w średniej długości kawałki. Podgotować w lekko osolonej wodzie przez około 15 min., a następnie dodać podzielonego na niewielkie różyczki kalafiora. Gotować, aż warzywa lekko zmiękną. Odcedzić. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego ciemnego i 1 łyżkę sosu sojowego jasnego. Wymieszać i odstawić na 30 min. Po tym czasie wszystkie warzywa wymieszać ze sobą oraz z pokrojoną w cienkie paski surową zieloną papryką.
Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Obtoczone w mące ziemniaczanej paski wieprzowiny wrzucać na mocno rozgrzany tłuszcz. Podsmażyć na najwyższej mocy palnika, do zarumienienia z obu stron. Powinno to trwać nie dłużej niż 3-4 minuty. Nadmiar tłuszczu odlać. Mięso dodać do warzyw i dobrze wymieszać. Całość umieścić na patelni wok. Podlać 1 szklanką wody. Zagotować delikatnie mieszając. Można dodać rozpuszczoną w minimalnej ilości wody 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Doprowadzić do wrzenia co jakiś czas mieszając. W momencie uzyskania gęstego, błyszczącego się sosu - zdjąć z ognia. Idealnie smakuje ze smażonym ryżem i makaronem.

 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)