Te placuszki robię od kilku lat. Najlepsze wychodzą w sezonie, przy użyciu młodej cukinii, z miękka skórką, a więc właśnie teraz! Są przepyszne, delikatne, idealnie pasują do twarożku z dodatkiem świeżego oregano lub bazylii. Można je usmażyć na niewielkiej ilości oleju lub na suchej patelni. Mi obie wersje bardzo smakują. Tanie, przepyszne, zdrowe, lekkie i uzależniająco dobre śniadanie, obiad lub kolacja, a przygotowanie go to tylko chwila. Bardzo polecam!
Składniki:
- 3 niewielkie młode cukinie
- 3 jajka
- 2 cebule
- 1/2 łyżeczki masła (lub odrobina wody)
- 3/4 szklanki mąki
- sól
- pieprz
- 250 g białego sera chudego
- 150-200 g jogurtu naturalnego
- świeża bazylia / oregano
- olej do smażenia
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Odstawić na 30 minut. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę cebulę. Lekko podsmażyć ją na odrobinie masła lub zmiękczyć przy użyciu wody. Odstawić. Biały ser połączyć widelcem lub zblendować z jogurtem. Doprawić solą i posiekanym oregano / bazylią. Odstawić do lodówki. Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody i razem z wystudzoną cebulą umieścić w misie miksera. Dodać jajka, sól, pieprz i przesianą mąkę. Połączyć składniki. Smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju - średnia moc palnika - do zarumienienia z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Placuszki można przygotować także na suchej patelni - na małym ogniu. Podawać gorące z twarożkiem.
Uwielbiam je. Robiłam zgodnie z przepisem, podałam z białym serem - pyszne. Smażyłam na tłuszczu. Następnym razem dla porównania zrobię kilka na suchej.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robiłam i bardzo nam posmakowały :) koniecznie z serem i swieżymi ziołami.
OdpowiedzUsuńJestem nakręcona na ten blog, wypróbowuję przepisy po kolei.
OdpowiedzUsuń