Smacznie, zdrowo, kolorowo, czyli świeży szpinak, sadzone jajka i młode ziemniaki z koperkiem, a do popicia domowa botwinka (tutaj przepis) lub kefir. Przygotowanie jest banalnie proste i na pewno dobrze Wam znane. Przepis ku przypomnieniu tradycyjnych wiosennych i letnich obiadów :)
Bardzo polecam!
Bardzo polecam!
- młode ziemniaki
- koperek
- 9 jajek
- 1 reklamówka świeżych liści szpinaku (kupuję na rynku, nie wiem ile dokładnie się tam mieści :p)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki jarzynki
- sól do smaku
- masło dobrej jakości
- 2 cebule
Szpinak oczyścić, oderwać niejadalne końcówki pozostawiając same liście z łodygami. Wypłukać w garnku z zimną wodą - przynajmniej dwa razy, aby pozbyć się piasku. Następnie szpinak posiekać nożem - nie za drobno. Wrzucić do garnka z gotującą się wodą. Po 2 minutach odcedzić, pozostawić na durszlaku. Na patelni umieścić pokrojoną w kostkę cebulę. Podlać 1/2 szklanki wody i gotować do jej odparowania. Dodać 1 łyżeczkę masła, szczyptę soli i cukru. Chwilę podsmażyć.
Dodać szpinak. Smażyć do odparowania wody. Dodać kolejną łyżeczkę masła i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jarzynkę. Wymieszać. Chwilę potrzymać na ogniu. Zsunąć szpinak na bok patelni. Na wolnej części roztopić 1/2 łyżeczki masła, wbić jajko. Kiedy zacznie się ścinać, rozbełtać i delikatnie przemieszać ze szpinakiem.
Opcjonalnie dosolić do smaku. Można dodać też kilka kropelek bulionu.
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Utłuc tłuczkiem lub pokroić w plasterki. Posypać koperkiem.
Na dużej patelni roztopić masło, wbić ostrożnie pozostałe jajka (tak aby nie uszkodzić żółtka). Usmażyć sadzone :)
Całość wspaniale smakuje podana z botwinką do popicia (tutaj przepis) lub kefirem, maślanką :)
Podobne przepisy:
Uwielbiam takie obiady :)
OdpowiedzUsuń