Menu górne

Drożdżówki z Truskawkami i Czekoladą


Czy może być coś lepszego do porannej herbaty czy kawy niż jeszcze ciepła słodka bułeczka? 
I to nie byle jaka, bo zawijana, kryjąca w sobie kawałki czekolady i słodkie polskie truskawki.
 Grzechem byłoby pominąć kruszonkę :)
Składniki na 1 dużą blaszkę Drożdżówek z Truskawkami i Czekoladą:
  • 4 szklanki mąki chlebowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 20 g drożdży świeżych
  • 65 g masła prawdziwego
  • 1 łyżka oleju
  • 600 g truskawek
  • 3/4 szklanki czekoladowych drobinek (ja użyłam białych, mlecznych i gorzkich) 
Składniki na Waniliową Kruszonkę:
  • 80 g masła osełkowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki 
Składniki na Pomadę Cukierniczą:
  •  100 ml wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka octu
Do miski wykruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, mleko i łyżkę mąki. Połączyć. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 15-20 min. W tym czasie przesiać pozostałą mąkę. Z jajek, soli i reszty cukru ubić puszystą masę. Do przesianej mąki dodać rozczyn z drożdży, masę jajeczną, maślankę. Wyrobić ciasto, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami. Gdy składniki się połączą dodać powoli, partiami, rozpuszczone i lekko przestudzone masło i olej. Wyrabiać ciasto około 10-12 minut. Jeśli wyrabiamy mikserem - po 7 minutach przejść także na zagniatanie ręczne. Ciasta drożdżowego trzeba "dotknąć", zagnieść chwilę rękami. Kiedy będzie gładkie, elastyczne, odchodzące od rąk - gotowe. Odstawić w ciepłe miejsce, w dużej misce na 1 godzinę i 30 minut, do podwojenia objętości. 
Zagnieść wyrośnięte ciasto drożdżowe dodając do niego czekoladowe drobinki. Ciasto podzielić na dwie części - każdą kolejno rozwałkować na placek dłuższy niż szerszy (jak na strucle). Wyłożyć równomiernie pokrojone w plasterki truskawki - najlepiej jednak 2 cm na dłuższych brzegach placka pozostawić wolne. Zwinąć jak strucle. Kroić kawałki ostrym nożem (około 4-5 cm) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jedna obok drugiej - nadzieniem ku górze. Tym razem pieczemy przytulone bułeczki. Odstawić na 30 minut przykrywając ciasto lnianą suchą ściereczką. 
W tym czasie przygotować kruszonkę łącząc najpierw mąkę z zimnym masłem, później zagniatając z cukrami. 
Brzegi drożdżówek można lekko posmarować rozmąconym żółtkiem z odrobiną ciepłego mleka lub samym ciepłym mlekiem. Posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*, piec około 40-45 minut, do zezłocenia się bułeczek i przypieczenia kruszonki. Wyjąć i przykryć blaszkę lnianą, wilgotną ściereczką.
Na 10 min. przed wyjęciem drożdżówek z piekarnika - przygotować pomadę cukierniczą. W rondelku wymieszać 1 szklankę cukru z 100 ml wody i 1 łyżką octu. Zagotować - nie mieszając. Kiedy zacznie przypominać syrop zdjąć z ognia (około 3 min.). Przelać do misy miksera i zostawić na 5-8 min.Teraz bułeczki już powinny leżakować pod lnianą ściereczką :)
Masę cukierniczą ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż zgęstnieje i stanie się biaława. Jeśli jest zbyt rzadka - zalej ubijać, jeśli zbyt gęsta dodać odrobinę wody.
Posmarować pomadą ciepłe bułeczki (nie trzeba zużyć całej! - nie przesładzajmy :) i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

3 komentarze:

  1. Wyglądają czarująco :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy z normalnej mąki można zrobić ewentualnie 650 typ

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyta Pani czy może użyć innej mąki? Próbowała tylko z chlebową 750 i było ok :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)