Dziś przepis na ulubiony sernik mojej rodziny. Kiedy zrobiłam go po raz pierwszy, mama od razu przyniosła mi domowy przepiśnik i kazała wszystko spisać. Ostrzegła, że jeśli powie, że ma ochotę na SERNIK to ma być TEN! Od tego czasu robiłam go już wiele razy, najpierw w tortownicy, a teraz już w prostokątnej formie XXL, dlatego udało się zrobić tym razem zdjęcia ;) Kruche, niezastąpione ciasto ma waniliowo-maślany smak, jest kruche i miękkie. Znajduje się na spodzie, jak i na wierzchu masy serowej w postaci ślicznej kratki. Z kolei sama masa serowa - nie do opisania. Nie wiem, czy kiedyś próbowaliście podobnej, ale na pewno się w niej zakochacie. Słodko pachnie wanilią i twarogiem. Jest stabilna, delikatna, nie kruszy się, a rozpływa w buzi. Bardzo polecam!
Składniki na kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki (jeśli jej nie macie - dodajcie tyle samo pszennej, też będzie ok)
- 200 g masła (prawdziwego)
- 5 dużych żółtek (białka można zamrozić)
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 8 g cukru waniliowego
Zimne masło zagnieść z mąkami, proszkiem do pieczenia i solą na sypką masę. Dodać cukier, wymieszać. Dodać żółtka, po czym szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, podzielić na dwie części, jedną odłożyć, można schłodzić w lodówce, jednak nie tak długo, aby zbyt mocno stwardniała - trudno będzie ją rozwałkować i wykładać na wierzch ciasta. Przygotować dużą, prostokątną formę z odpinanymi brzegami (około 45 cm x 30 cm). Wysmarować ją masłem i oprószyć mąką. Boki odpiąć. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki, na grubość około 0,5 cm. Przełożyć na spód formy. Dopiąć boki i owinąć formę folią spożywczą. Wstawić ciasto do lodówki na 1,5 godz.Przygotować masę serową.
Składniki na masę serową:
Uwaga! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
- 1 kg twarogu mielonego na sernik (używam Piątnicy)
- 400 g naturalnego serka śmietankowego Twój Smak (Piątnica)
- 6 dużych jajek (ja użyłam dwużółtkowych)
- 30 g budyniu waniliowego + 1/3 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru + 4 łyżki
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 30 g masła (prawdziwego) + 1 łyżka oleju
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem (1 szklanka), cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Dodawać twaróg i serek śmietankowy, łyżka po łyżce, cały czas ubijając masę. Budyń rozprowadzić w mleku - dodać do masy serowej nie przerywając pracy miksera. Dodać roztopione, letnie masło oraz 1 łyżkę oleju. Zmiksować.
W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Dodawać cukier (4 łyżki), w trzech turach. Ubijać, aż kryształki całkowicie się rozpuszczą. Delikatnie, partiami wmieszać białka do masy serowej. Całość powoli przelać na schłodzone ciasto w formie z dopiętymi bokami. Odłożoną wcześniej część ciasta rozwałkować na placek, pociąć w paski o różnej długości - nakładać na ciasto tworząc kratkę (jak na zdjęciach - najpierw nałożyłam na ukos jedną warstwę pasków wzdłuż naprzemiennych wierzchołków formy, następnie na nie - drugą, wzdłuż drugiej pary naprzemiennych wierzchołków). Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170*. Piec 1 godz. 15 min. Wyjąć, wystudzić na kratce. Owinąć folią i schłodzić przez całą noc.
Podobne przepisy:
Drożdżowa Strucla z Serem i Waniliową Kruszonką
Miodowe Naleśniki z Białym Serem i Malinami
Sernik w Czekoladowym Cieście z Wiśniami i Truskawkami
Sernik z Brzoskwiniami
Kruche Ciasto z Serem i Truskawkami pod Waniliową Kruszonką
Tęczowy Sernik na Zimno z Porzeczkami i Bezą
Sernik Waniliowo-Jagodowy
Sernik Śmietankowy z Truskawkami na Ucieranym Cieście
Zawijane Drożdżówki z Serem i Truskawkami pod Migdałową Kruszonką
Mleczne Drożdżówki z Jagodami i Serem
Rogaliki Krucho-drożdżowe z Serem
Sernik Rodzynka w Czekoladzie
Waniliowy Sernik Gotowany na Mandarynkowym Cieście Ucieranym
Sernik White Snickers
Sernik Marmurkowy
Sernikolotka (Szarlotko-Sernik)
Serowe Ciasto z Porzeczkami i Kokosową Bezą
Musowy Sernik Ombre z Red Velvet i Bitą Śmietaną
Ciasto z Truskawkami i Twarożkiem
Sernik Wielkanocny
Sernik Jajko Sadzone
Wprawdzie nie znalazł się na szczycie mojej listy ulubionych serników, ale z całą pewnością jest w ścisłej czołówce:) Bardzo dobry sernik!
OdpowiedzUsuń