Menu górne

Sernik Wielkanocny


Najdelikatniejszy, najsmaczniejszy, lekki jak chmurka waniliowy sernik. 
Po prostu rozpływa się w ustach... 
Słodka masa serowa na najlepszym kruchym spodzie, a wszystko pod chrupiącą bezową chmurką. Trudno zliczyć ile razy już go piekłam.. mimo to ten kremowy-budyniowy sernik nigdy mi się nie znudzi. 
"Kto raz go spróbuje będzie do niego wracał przez wieki!"
Niebo w ustach...


*Bezę można przygotować wcześniej, oddzielnie -> tutaj przepis na jeden bezowy płat.

Składniki na kruchy spód: 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka maki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąki przesiać z proszkiem i zagnieść z masłem do momentu uzyskania "sypkiej masy". Następnie dodać cukier - zagnieść. Kolejno dodać sól, żółtka i jogurt. Tortownice wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylepić ciastem spód i boki do samej góry. Schłodzić co najmniej 30 min. w lodówce.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu (do tego sernika polecam twaróg Łowicz - uwaga! jest już słodki, należy użyć mniej cukru, lub w ogóle z niego zrezygnować - dodać tylko cukry waniliowe :)
  • 1/2 szklanki cukru (można 1-2 łyżki odłożyć i wykorzystać później podczas ubijania białek)
  • szczypta soli
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 2 szklanki mleka 2%
Ubić żółtka z cukrami i solą. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawać twaróg - łyżka po łyżce. 
W mleku rozpuścić budynie i dolac do masy serowej - zmiksować. Uwaga! Masa będzie dość rzadka. 
W oddzielnym naczyniu ubić białka. Gdy piana będzie sztywna  można dodać 1 lub 2 łyżki cukru (dla dodatkowego wzmocnienia struktury białek). Do białek wlewać stopniowo masę serową delikatnie mieszając. Przelać na dobrze schłodzone ciasto. 
Piec w 170* przez około 1 h. 20 min. Po upływie 1 h. można przykryć wierzch sernika papierem do pieczenia - gdyby zbyt mocno się brązowił. 
Na wystudzony sernik położyć wcześniej upieczoną bezę (wierzch sernika można wcześniej bardzo lekko posmarować konfiturą lub dżemem, czy musem owocowym i dopiero połozyć kruchą bezową chmurkę). 

1 komentarz:

  1. Mój ulubiony sernik. Piekłam już nie raz i nie dwa :)

    OdpowiedzUsuń