Najdelikatniejszy, najsmaczniejszy, lekki jak chmurka waniliowy sernik.
Po prostu rozpływa się w ustach...
Słodka masa serowa na najlepszym kruchym spodzie, a wszystko pod chrupiącą bezową chmurką. Trudno zliczyć ile razy już go piekłam.. mimo to ten kremowy-budyniowy sernik nigdy mi się nie znudzi.
"Kto raz go spróbuje będzie do niego wracał przez wieki!"
Niebo w ustach...
*Bezę można przygotować wcześniej, oddzielnie -> tutaj przepis na jeden bezowy płat.
Składniki na kruchy spód:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka maki krupczatki
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 100 g masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu
- 1/2 szklanki cukru (można 1-2 łyżki odłożyć i wykorzystać później podczas ubijania białek)
- szczypta soli
- 2 cukry waniliowe
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 3 żółtka
- 3 białka
- 2 szklanki mleka 2%
Ubić żółtka z cukrami i solą. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawać twaróg - łyżka po łyżce.
W mleku rozpuścić budynie i dolac do masy serowej - zmiksować. Uwaga! Masa będzie dość rzadka.
W
oddzielnym naczyniu ubić białka. Gdy piana będzie sztywna można dodać 1
lub 2 łyżki cukru (dla dodatkowego wzmocnienia struktury białek). Do
białek wlewać stopniowo masę serową delikatnie mieszając. Przelać na
dobrze schłodzone ciasto.
Piec
w 170* przez około 1 h. 20 min. Po upływie 1 h. można przykryć wierzch
sernika papierem do pieczenia - gdyby zbyt mocno się brązowił.
Na
wystudzony sernik położyć wcześniej upieczoną bezę (wierzch sernika
można wcześniej bardzo lekko posmarować konfiturą lub dżemem, czy musem
owocowym i dopiero połozyć kruchą bezową chmurkę).
Mój ulubiony sernik. Piekłam już nie raz i nie dwa :)
OdpowiedzUsuńPiekłam już nie raz z tego przepisu i jest pyszny. Lekki i delikatny
OdpowiedzUsuńNie da się wejść do bloga z przepisem na blat bezowy bez zaproszenia do niego, a bez bezy sernik traci urok
OdpowiedzUsuńZaraz poprawię :) Ale w razie problemów wystarczy wejść w kategorię po prawej lewej stronie bloga "Bezy i ciasta bezowe" :)
Usuń