Będziecie nim zachwyceni. Delikatne ciasto znane Wam z
przepisu na Agrestową Kostkę (tutaj przepis) z dodatkiem słodkiego
białego sera i aromatycznych truskawek. Wyrasta cudownie ze względu na
ubite białka z cukrem, do których dopiero dodajemy kolejne składniki.
Jest wilgotne, bardzo puszyste i mięciutkie. Na długo też zachowa
świeżość. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a o jakiekolwiek komplikacje
podczas pieczenia nie musicie się martwić. Udaje się zawsze.
Bardzo
polecam!
Składniki na Ciasto:
- 6 białek
- 6 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 500 g truskawek
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru (wedle uznania, mniej lub więcej)
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie masy serowej: Twaróg zblendować lub zmielić. Żółtka ubić z cukrami. Wymieszać z twarogiem. Spróbować i ewentualnie dosłodzić. Masa powinna być smaczna, słodka. Odstawić.
Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia - dno i boki, można go przykleić za pomocą odrobiny masła. Wyłożyć połowę ciasta, wyrównać. Miejscami przy użyciu łyżki wyłożyć większość masy serowej. Przykryć pozostałym ciastem, wyrównać. Wyłożyć resztę masy serowej, powciskać w ciasto truskawki - w ćwiartkach, ale nie od samego dna. Posypać ciasto kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 45-55 min. do wyrośnięcia i zarumienienia oraz - tradycyjnie do tzw. suchego patyczka :)
Składniki na Kruszonkę:
- 50 g masła
- 1/5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
Podobne przepisy:
Ciasto wygląda przepysznie, jak dla mnie to jedno z lepszych
OdpowiedzUsuń