Menu górne

Ciasto z Truskawkami i Twarożkiem



Będziecie nim zachwyceni. Delikatne ciasto znane Wam z przepisu na Agrestową Kostkę (tutaj przepis) z dodatkiem słodkiego białego sera i aromatycznych truskawek. Wyrasta cudownie ze względu na ubite białka z cukrem, do których dopiero dodajemy kolejne składniki. Jest wilgotne, bardzo puszyste i mięciutkie. Na długo też zachowa świeżość. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a o jakiekolwiek komplikacje podczas pieczenia nie musicie się martwić. Udaje się zawsze. 
Bardzo polecam!

 
 
 



Składniki na Ciasto:
  • 6 białek
  • 6 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 500 g truskawek
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru (wedle uznania, mniej lub więcej)
  • 1 cukier waniliowy
Przygotowanie masy serowej: Twaróg zblendować lub zmielić. Żółtka ubić z cukrami. Wymieszać z twarogiem. Spróbować i ewentualnie dosłodzić. Masa powinna być smaczna, słodka. Odstawić. 


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywno. Nie przerywając pracy dodawać cukry - łyżka po łyżce i szczyptę soli. Miksować, aż kryształki całkowicie się rozpuszczą, a masa stanie lśniąca, śnieżnobiała i bardzo gęsta. Dodawać żółtka, jedno po drugim, za każdym razem ubijając całość mikserem. Powoli dolewać olej, a następnie sok z cytryny. Zmiksować do połączenia. W dwóch turach dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, za każdym razem delikatnie i krótko zmiksować mikserem na najniższych obrotach. Tylko do połączenia! Masa nie może opaść.

 Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia - dno i boki, można go przykleić za pomocą odrobiny masła. Wyłożyć połowę ciasta, wyrównać. Miejscami przy użyciu łyżki wyłożyć większość masy serowej. Przykryć pozostałym ciastem, wyrównać. Wyłożyć resztę masy serowej, powciskać w ciasto truskawki - w ćwiartkach, ale nie od samego dna. Posypać ciasto kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 45-55 min. do wyrośnięcia i zarumienienia oraz - tradycyjnie do tzw. suchego patyczka :)

Składniki na Kruszonkę:
  • 50 g masła
  • 1/5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
 Zimne masło zagnieść z mąką na sypki proszek. Dodać cukier. Zagnieść tworząc kruszonkę.


Podobne przepisy:

https://natomamochote.blogspot.com/2019/06/jogurtowe-ciasto-z-truskawkami.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/08/placek-z-malinami.html

http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/serowe-ciasto-z-porzeczkami-i-kokosowa.html

http://natomamochote.blogspot.com/2018/05/malinowo-jabkowy-placek-drozdzowy.html




Ciasto Mojej Mamy 
 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/ciasto-mojej-mamy.html


http://natomamochote.blogspot.com/2017/05/letnie-ciasto-z-owocami.html


http://natomamochote.blogspot.com/2018/02/kokosowe-ciasto-z-malinami-i-waniliowym.html





















1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz :)