Kolejny przepis na wspaniałe krucho-drożdżowe rogaliki. Tym razem ze słodkim twarożkiem z dodatkiem wanilii. Rogaliki przygotowałam z ciasta, które już dobrze znacie z moich innych przepisów. Jest niezawodne, wygodne i szybkie w przygotowaniu. Rogaliki są kruche, lekko chrupiące z zewnątrz i pulchne w środku. Pięknie pachną masłem i wanilią. Jeszcze ciepłe można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Nam najbardziej smakowały na drugi dzień :)
- 50 g drożdży świeżych (dużo, ale nie będzie ich czuć w smaku)
- 3 szklanki mąki
- 330 g śmietany 18%
- 20 g smalcu
- 200 g masła (dobrej jakości, żadne margaryny!)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- szczypta soli
- 1 duże żółtko
- 600 g białego sera półtłustego
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 20 g budyniu waniliowego bez cukru
- 1/2 szklanki cukru (lub więcej)
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 cukier waniliowy
- 40 g masła
- cukier puder do posypania rogalików
- mąka do podsypywania ciasta (tylko tyle ile trzeba, im mniej tym zawsze lepiej)
- 1/4 szklanki mleka, 1 żółtko, 1 łyżeczka masła - mieszanka do posmarowania rogalików
Masę serową przygotować w dzień pieczenia rogalików. Do miski przełożyć biały ser - zblendować, zmielić z żółtkiem i jajkiem. Dodać cukry i ziarenka wanilii. Wymieszać i odstawić na 20 min. Po tym czasie dodać roztopione masło i budyń - ponownie wymieszać. Spróbować masy - musi być słodka, smaczna, jeśli nie jest - dodać więcej cukru (ciasto w ogóle nie będzie słodkie). Przechowywać w lodówce do czasu nadziewania rogalików.
Drożdże
pokruszyć do miski, dodać 1/4 szklanki śmietany i 2 łyżki cukru pudru -
wymieszać do połączenia się składników i rozpuszczenia drożdży.
Przykryć miskę talerzykiem i odstawić na 15 min. W międzyczasie przesiać
mąkę do misy miksera. Dodać sol i pozostałe cukry oraz pokrojone zimne
masło i smalec. Zagnieść tworząc sypką masę. Dodać resztę śmietany i
żółtko oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiać ciasto mikserem z końcówkami do
drożdżowego około 5-7 minut, aż stanie się bielsze, pulchne, dobrze
napowietrzone i lekkie. Następnie wyrabiać przez chwilkę ręcznie. Miskę z
ciastem szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 10-13
godzin - najlepiej na całą noc.
Moje ciasto skończyłam wyrabiać o 22.30, wróciłam do niego ponownie o 10.30 dnia kolejnego.
Po
tym czasie ciasto ponownie zagnieść. Przełożyć na stolnice lekko
podsypaną mąką. Uformować gruby wałek i podzielić go na 5 części (jak na
zdjęciach).
Każdą kolejno rozwałkować tak aby otrzymać kształt koła o wielkości dużego talerza. Podzielić na 8 trójkątów.
U podstawy każdego z nich wyłożyć około 1 łyżeczki masy serowej. Zawinąć ściśle w
stronę wierzchołka. Rogaliki przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia - w odstępach, lekko urosną. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 40 min. do ponownego podrośnięcia. Po
tym czasie w garnuszku rozpuścić masło. Dodać zimne mleko, wymieszać.
Do letniej mieszaniny dodać żółtko. Wymieszać do
połączenia i smarować rogaliki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190* i piec 20-25 min. do zezłocenia.Wyjąć i jeszcze gorące - na blaszce - posypać cukrem pudrem.
Po kilku minutach można je przekładać (wcześniej byłoby to trudne - są na prawdę bardzo delikatne :)
Podobne przepisy:
Kruche Rogaliki Drożdżowe z Nutellą
mniam :)
OdpowiedzUsuńJestem w trakcie robienia. Pierwsze upieczone i już kilka sztuk na gorąco zjedzone. Pyszne :) takie ciepłe trudno zdjąć z blaszki ale jak ostygną chwilkę to nie ma problemu. Kolejna partia się piecze. Poezja :) Korzystanie z Pani przepisów to przyjemność
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, lekkie i mięciutkie. Miałam piec drożdżowe z Serem, ale wystawiła Pani nowy przepis na rogaliki więc chcąc nie chcąc mam i ja :) super ciasto
OdpowiedzUsuńMogę użyć samej ricotty? Albo mascarpone? Tylko to mam, a przepis i wygląd fotelików kusi. Robiłam z marmoladą i budyniem i wiem że są pyszne. Ciasto rewelacja 🥐
OdpowiedzUsuńWybrałabym ricottę, tylko mniej dodała cukru :) Pozdrawiam
UsuńZrobiłam z ricottą i tak jak Pani radziła mniej cukru. Boskie ! Pozdrawiam !
UsuńPyszne, mięciutkie i wciągające. Nie m9glismy się doczekać i ciasto było w lodówce tylko 5 godzin ale wyszły:) pychota
OdpowiedzUsuńCiasto wyrobione :) łatwo poszło :) na razie dość luźne ale zobaczymy po nocy. Nie mogę się doczekać:)
OdpowiedzUsuńPierwsza partia upieczona :) ślicznie wyrosły ! Rozpływają się w ustach. Po wystudzeniu są chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Polecam
UsuńNiby czytałam kilka razy ale w masie serowej jest jajko plus żółtko a w opisie masło i tu nie rozumiem trochę
OdpowiedzUsuńDziękuję za czujność. Przepis zaktualizowany :)
UsuńMam pytanie bo wyglądają tak smakowicie a w domu mam tylko suche drożdże, ile ich trzeba dać zamiast świeżych ?
OdpowiedzUsuńPołowę mniej niż świeżych, ale w przypadku tych rogalików nie wiem jak to wyjdzie. Przygotowanie jest dość specyficzne ;)
UsuńWitam serdecznie , właśnie jestem w trakcie przygotowań ciasta i dopiero teraz doczytalam że ciasto musi tyle czasu stać w lodówce , czy można skrócić trochę ten proces?
OdpowiedzUsuńTrochę można, ale niech poleży chociaż 5 godziny. Im dłużej tym będzie lepsze.
OdpowiedzUsuńCzy gotowe rogaliki już po upieczeniu należy przechowywać w lodówce ze względu na ser?
OdpowiedzUsuń