Menu górne

Rogaliki Krucho-drożdżowe z Serem









Kolejny przepis na wspaniałe krucho-drożdżowe rogaliki. Tym razem ze słodkim twarożkiem z dodatkiem wanilii. Rogaliki przygotowałam z ciasta, które już dobrze znacie z moich innych przepisów. Jest niezawodne, wygodne i szybkie w przygotowaniu. Rogaliki są kruche, lekko chrupiące z zewnątrz i pulchne w środku. Pięknie pachną masłem i wanilią. Jeszcze ciepłe można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Nam najbardziej smakowały na drugi dzień :) 

 
 
 
 

Składniki na 40 rogalików:

  • 50 g drożdży świeżych (dużo, ale nie będzie ich czuć w smaku)
  • 3 szklanki mąki
  • 330 g śmietany 18%
  • 20 g smalcu
  • 200 g masła (dobrej jakości, żadne margaryny!)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • szczypta soli
  • 1 duże żółtko
Składniki na nadzienie serowe:
  • 600 g białego sera półtłustego
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 20 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 1/2 szklanki cukru (lub więcej)
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 cukier waniliowy 
  • 40 g masła 
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania rogalików
  • mąka do podsypywania ciasta (tylko tyle ile trzeba, im mniej tym zawsze lepiej)
  • 1/4 szklanki mleka, 1 żółtko, 1 łyżeczka masła - mieszanka do posmarowania rogalików 
Masę serową przygotować w dzień pieczenia rogalików. Do miski przełożyć biały ser - zblendować, zmielić z żółtkiem i jajkiem. Dodać cukry i ziarenka wanilii. Wymieszać i odstawić na 20 min. Po tym czasie dodać roztopione masło i budyń - ponownie wymieszać. Spróbować masy - musi być słodka, smaczna, jeśli nie jest - dodać więcej cukru (ciasto w ogóle nie będzie słodkie). Przechowywać w lodówce do czasu nadziewania rogalików.


Drożdże pokruszyć do miski, dodać 1/4 szklanki śmietany i 2 łyżki cukru pudru - wymieszać do połączenia się składników i rozpuszczenia drożdży. Przykryć miskę talerzykiem i odstawić na 15 min. W międzyczasie przesiać mąkę do misy miksera. Dodać sol i pozostałe cukry oraz pokrojone zimne masło i smalec. Zagnieść tworząc sypką masę. Dodać resztę śmietany i żółtko oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiać ciasto mikserem z końcówkami do drożdżowego około 5-7 minut, aż stanie się bielsze, pulchne, dobrze napowietrzone i lekkie. Następnie wyrabiać przez chwilkę ręcznie. Miskę z ciastem szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 10-13 godzin - najlepiej na całą noc.
Moje ciasto skończyłam wyrabiać o 22.30, wróciłam do niego ponownie o 10.30 dnia kolejnego.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść. Przełożyć na stolnice lekko podsypaną mąką. Uformować gruby wałek i podzielić go na 5 części (jak na zdjęciach). 
Każdą kolejno rozwałkować tak aby otrzymać kształt koła o wielkości dużego talerza. Podzielić na 8 trójkątów. 
U podstawy każdego z nich wyłożyć około 1 łyżeczki masy serowej. Zawinąć ściśle w stronę wierzchołka. Rogaliki przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - w odstępach, lekko urosną. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 40 min. do ponownego podrośnięcia. Po tym czasie w garnuszku rozpuścić masło. Dodać zimne mleko, wymieszać. Do letniej mieszaniny dodać żółtko. Wymieszać do połączenia i smarować rogaliki. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190* i piec 20-25 min. do zezłocenia.

Wyjąć i jeszcze gorące - na blaszce - posypać cukrem pudrem.

Po kilku minutach można je przekładać (wcześniej byłoby to trudne - są na prawdę bardzo delikatne :)




Podobne przepisy:

Kruche Rogaliki Drożdżowe z Nutellą

https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/kruche-rogaliki-drozdzowe-z-nutella.html


https://natomamochote.blogspot.com/2019/11/rogaliki-krucho-drozdzowe-z-marmolada.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/09/drozdzowe-rogaliki-z-czekolada-i.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/11/drozdzowe-makowe-pierozki.html

https://natomamochote.blogspot.com/2019/04/kajmakowe-rogaliki-z-orzechami-i.html


http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/croissants-domowe-maslane-rogaliki.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/drozdzowe-rogaliki-z-serem-i-truskawkami.html













16 komentarzy:

  1. Jestem w trakcie robienia. Pierwsze upieczone i już kilka sztuk na gorąco zjedzone. Pyszne :) takie ciepłe trudno zdjąć z blaszki ale jak ostygną chwilkę to nie ma problemu. Kolejna partia się piecze. Poezja :) Korzystanie z Pani przepisów to przyjemność

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne, lekkie i mięciutkie. Miałam piec drożdżowe z Serem, ale wystawiła Pani nowy przepis na rogaliki więc chcąc nie chcąc mam i ja :) super ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogę użyć samej ricotty? Albo mascarpone? Tylko to mam, a przepis i wygląd fotelików kusi. Robiłam z marmoladą i budyniem i wiem że są pyszne. Ciasto rewelacja 🥐

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wybrałabym ricottę, tylko mniej dodała cukru :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Zrobiłam z ricottą i tak jak Pani radziła mniej cukru. Boskie ! Pozdrawiam !

      Usuń
  4. Pyszne, mięciutkie i wciągające. Nie m9glismy się doczekać i ciasto było w lodówce tylko 5 godzin ale wyszły:) pychota

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wyrobione :) łatwo poszło :) na razie dość luźne ale zobaczymy po nocy. Nie mogę się doczekać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwsza partia upieczona :) ślicznie wyrosły ! Rozpływają się w ustach. Po wystudzeniu są chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Polecam

      Usuń
  6. Niby czytałam kilka razy ale w masie serowej jest jajko plus żółtko a w opisie masło i tu nie rozumiem trochę

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanie bo wyglądają tak smakowicie a w domu mam tylko suche drożdże, ile ich trzeba dać zamiast świeżych ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połowę mniej niż świeżych, ale w przypadku tych rogalików nie wiem jak to wyjdzie. Przygotowanie jest dość specyficzne ;)

      Usuń
  8. Witam serdecznie , właśnie jestem w trakcie przygotowań ciasta i dopiero teraz doczytalam że ciasto musi tyle czasu stać w lodówce , czy można skrócić trochę ten proces?

    OdpowiedzUsuń
  9. Trochę można, ale niech poleży chociaż 5 godziny. Im dłużej tym będzie lepsze.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy gotowe rogaliki już po upieczeniu należy przechowywać w lodówce ze względu na ser?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)