Menu górne

Drożdżowe Makowe Pierożki



Jeśli lubicie rogaliki, mak i marcepan - przepis przypadnie Wam do gustu. 
Ciasto drożdżowe wypełnione masą makową na kształt pierożków,
 posypane marcepanową kruszonką. 
Są pyszną alternatywą dla makowca :) 
Możecie użyć domowej masy makowej, lub kupnej.
Wychodzi ich na prawdę dużo, prawdziwie familijna ilość, która znika w oka mgnieniu ;) 

Składniki na około 60 pierożków:
  • 800 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 90 g masła
  • 4 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 1 jajko, rozbełtane do posmarowania wierzchu pierożków z makiem
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki mąki pszennej i 1 dużą łyżkę cukru oraz ciepłe (nie gorące!) mleko. Wymieszać, a następnie przykryć talerzykiem i odstawić na 15 min.
W międzyczasie rozpuścić masło w mikrofali, odstawić do przestudzenia. Przesiać pozostałą mąkę do dużej miski. 
W osobnym naczyniu ubić jajka z cukrem na białą, puszystą masę. Pozostałe mleko ocieplić. 
Do mąki dodać podrośnięte drożdże, jajka z cukrem, większość mleka - zagniatać ręcznie lub mikserem z końcówkami do drożdżowego. Po połączeniu się składników dodać resztę mleka, a po chwili płynne masło i olej - partiami. Zagniatać ciasto około 10 min, aż stanie się mocno napowietrzone, mięciutkie, lśniące i elastyczne. Powinno samo odchodzić od ścianek naczynia i rąk. Przykryć dużą miskę talerzem i odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 1,5 godz. 
Po tym czasie zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Kolejno każdą z nich rozwałkować na cienki placek o grubości około 3 mm. Wykrawać koła, nakładać po łyżce nadzienia i zamykać na kształt pierożka. Pierożki  układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - w odstępach.  Odstawić na 25 min. do podrośnięcia. Następnie posmarować rozbełtanym jajkiem i bezpośrednio na ich wierzch ścierać "kruszonkę" na tarce (średnie oczka). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* na 25 min., do zezłocenia i wyrośnięcia. Przestudzić na kratce.

Składniki na Masę Makową:
  • 600 g Maku Niebieskiego Mielonego
  • woda
  • 1 kieliszek rumu
  • 3 kieliszki Amaretto
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka budyniu śmietankowego w proszku, bez cukru
Mak Mielony zalać wrzącą wodą tylko do przykrycia. Pozostawić do wystudzenia. Odcisnąć. Do wystudzonego maku dodać amaretto, rum i  miód. Wymieszać. Masa powinna być smaczna, słodka, ale umiarkowanie - pamiętajmy, że 1/2 szklanki cukru dodamy do białek. Białka ubić na sztywną pianę, powoli, łyżka po łyżce dodawać cukier. Miksować około 7-10 min, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodać proszek budyniowy i miksować jeszcze około 1 min. Do białek przełożyć masę makową i delikatnie wymieszać. Natychmiast wypełniać pierożki.

Składniki na Marcepanową Kruszonkę:
  • 50 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 100 g marcepanu
  • 1 łyżka cukru
    Zimne masło posiekać nożem z mąką. Dodać cukier i starty na średnich oczkach marcepan. Zagnieść tworząc kulę. Dobrze schłodzić - można nawet wstawić na 1 godzinę do zamrażarki. 

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Bardzo dziękuję za komentarz :)