Jeśli lubicie rogaliki, mak i marcepan - przepis przypadnie Wam do gustu.
Ciasto drożdżowe wypełnione masą makową na kształt pierożków,
posypane marcepanową kruszonką.
Są pyszną alternatywą dla makowca :)
Możecie użyć domowej masy makowej, lub kupnej.
Wychodzi ich na prawdę dużo, prawdziwie familijna ilość, która znika w oka mgnieniu ;)
Składniki na około 60 pierożków:
- 800 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 90 g masła
- 4 łyżki oleju
- 1 jajko, rozbełtane do posmarowania wierzchu pierożków z makiem
Drożdże
pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki mąki pszennej i 1 dużą łyżkę cukru
oraz ciepłe (nie gorące!) mleko. Wymieszać, a następnie przykryć
talerzykiem i odstawić na 15 min.
W międzyczasie rozpuścić masło w mikrofali, odstawić do przestudzenia. Przesiać pozostałą mąkę do dużej miski.
W osobnym naczyniu ubić jajka z cukrem na białą, puszystą masę. Pozostałe mleko ocieplić.
Do mąki dodać podrośnięte drożdże, jajka z cukrem, większość mleka -
zagniatać ręcznie lub mikserem z końcówkami do drożdżowego. Po
połączeniu się składników dodać resztę mleka, a po chwili płynne masło i
olej - partiami. Zagniatać ciasto około 10 min, aż stanie się mocno
napowietrzone, mięciutkie, lśniące i elastyczne. Powinno samo odchodzić
od ścianek naczynia i rąk. Przykryć dużą miskę talerzem i odstawić
ciasto w ciepłe miejsce na około 1,5 godz.
Po
tym czasie zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Kolejno każdą z nich
rozwałkować na cienki placek o grubości około 3
mm. Wykrawać koła, nakładać po łyżce nadzienia i zamykać na kształt pierożka. Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia - w odstępach. Odstawić na 25 min. do podrośnięcia. Następnie posmarować rozbełtanym jajkiem i bezpośrednio na ich wierzch ścierać "kruszonkę" na tarce (średnie oczka). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* na 25 min., do zezłocenia i wyrośnięcia. Przestudzić na kratce.
Składniki na Masę Makową:
- 600 g Maku Niebieskiego Mielonego
- woda
- 1 kieliszek rumu
- 3 kieliszki Amaretto
- 4 łyżki płynnego miodu
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka budyniu śmietankowego w proszku, bez cukru
Mak Mielony zalać wrzącą wodą tylko do przykrycia. Pozostawić do
wystudzenia. Odcisnąć. Do wystudzonego maku
dodać amaretto, rum i miód. Wymieszać. Masa
powinna być smaczna, słodka, ale umiarkowanie - pamiętajmy, że 1/2
szklanki cukru dodamy do białek. Białka ubić na sztywną pianę, powoli,
łyżka po łyżce dodawać cukier. Miksować około 7-10 min, aż cukier
całkowicie się rozpuści, a masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodać
proszek budyniowy i miksować jeszcze około 1 min. Do białek przełożyć
masę makową i delikatnie wymieszać. Natychmiast wypełniać pierożki.
Składniki na Marcepanową Kruszonkę:
- 50 g masła
- 1 szklanka mąki
- 100 g marcepanu
- 1 łyżka cukru
Zimne masło posiekać nożem z mąką. Dodać cukier i starty na średnich oczkach marcepan. Zagnieść tworząc kulę. Dobrze schłodzić - można nawet wstawić na 1 godzinę do zamrażarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)