Zapraszam po przepis na aromatyczne ciasto drożdżowe z jabłkami.
Maślane, puszyste, wilgotne, miękkie - takie jak lubicie :)
Tym razem wypełniłam je świeżymi jabłkami, które orzeźwiają całe ciasto,
nadają mu niepowtarzalny charakter. Myślę, że to także za sprawą dodania do nich proszku budyniowego. Podejrzewałam, że jabłka podczas pieczenia puszczą soki, więc aby uniknąć niedopieczenia się ciasta, dodałam do nich budyń waniliowy. Jabłka jak i ciasto wokół nich smakuje obłędnie :) Pachnie ślicznie, wygląda uroczo. Tak w ogóle, przygotowując to ciasto miało wyjść coś na wzór "strudla", ale że tak pięknie wyrosło, a jabłka tak się w nim poprzeplatały - otrzymałam przypadkiem ten cudowny drożdżowy jabłecznik :) Pasuje do niego każda kruszonka, ale ja znów postawiłam na cynamonową.
- 40 g drożdży świeżych
- 5 szklanek mąki pszennej + 3 łyżki
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru + 2 łyżki
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 2 duże jajka (użyłam dwużółtkowych)
- 20 g smalcu
- 5 łyżek oleju
- 60-70 g masła
- 2-3 łyżki milky roux (tutaj przepis)
- szczypta soli
- 9-10 dużych jabłek (np.: kortland, słodko-kwaśne)
- sok z 1 cytryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 budyń waniliowy - proszek bez cukru
Drożdże
pokruszyć do miski, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mąki i połowę ciepłego
mleka. Wymieszać. Przykryć talerzykiem i odstawić na 15 min.
Do dużej miski przesiać resztę mąki pszennej. W oddzielnym naczyniu ubić jajka z
cukrami i solą. Masło i smalec roztopić w mikrofali, dodać olej i wymieszać.
Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Do mąki dodać ubite na kogel mogel jajka, podrośnięty rozczyn z drożdży i
resztę ciepłego mleka oraz przestudzone water roux. Wyrabiać ciasto
przy użyciu miksera z końcówkami do drożdżowego. Kiedy składniki się
wstępnie połączą - dodawać powoli wymieszane tłuszcze. Wyrabiać ciasto
około 10 min., aż stanie się lśniące i pulchne. Następnie wyrabiać
ręcznie około 5 min. Ciasto pozostawić w dużej misce pod przykryciem
(może być duży talerz) i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny,
aż podwoi lub potroi objętość.
W międzyczasie jabłka obrać i pokroić w półplasterki (nie za cienie, ale i nie zbyt grube). Umieścić w misce i zalać sokiem z cytryny. Wymieszać. Odstawić na 30 min.
Ciasto zagnieść. Podzielić na dwie cześci. Każdą rozwałkować na dłuższy niż szerszy prostokąt (dłuższy niż keksówka) - lekko podsypując mąką (im mniej, tym lepsze ciasto po upieczeniu). Do jabłek dodać cukier puder i przesiany budyń. Wymieszać i natychmiast przełożyć połowę na jedną, połowę na drugą część rozwałkowanego ciasta - po środku, wzdłuż. Same końcówki ciast zwinąć do wewnątrz, boki złożyć, tak aby jabłka były zamknięte w środku. Lekko każdą struclę skręcić (można to zrobić przekładając do formy, nic nie szkodzi jak gdzieś ciasto się przerwie). Ciasta umieścić w dwóch oddzielnych, długich keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia. Formy przykryć lnianą ściereczką lub owinąć folią i odstawić na 40 min. do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posypać wierzch Cynamonową Kruszonką. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i przykryć ciasto w formie wilgotną lnianą ściereczką. Po 20 min. zdjąć ściereczkę, ciasto - przy użyciu wystającego z formy papieru - wyjąć i umieścić na kratce. Ponownie przykryć lnianą ściereczką na 20 min.
Ciasto przechowywać w szczelnym pojemniku lub owinięte folią, aby nie traciło wilgoci. Wystudzone ciasto można delikatnie polukrować (odrobina wody + cukier puder).
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 50 g masła
- niepełna 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
wspaniały wypiek na weekend!
OdpowiedzUsuńFajnie wilgotne ciasto :) Moja ulubiona kruszonka. Do jabłek dodałam budyń w proszku jak Pani zaleca i wyszło wspaniale. Ciasto z pewnością upiekę jeszcze nie raz i nie dwa.
OdpowiedzUsuń