Menu górne

Szarlotka Zimowa - z Kaszą Manną


 Szarlotka na cieście z dodatkiem kaszy manny. Ciasto jest z zewnątrz zarumienione i kruche, ale jego wierzchnia warta jest mięciutka i delikatna, otulona nutą waniliowo-rumową. 
Do tego prażone, domowe, słodkie jabłka, lekka bita śmietana i krucha, chrupiąca beza.
 To pyszna szarlotka, idealna na każdą porę, ale obowiązkowa do upieczenia zimą. 
Polecam!


Składniki na Ciasto z Kaszą Manną:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1/4 szklanki mleka
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 żółtka (białka zostawić na bezę)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kieliszek rumu
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 słoik domowych prażonych jabłek ( o pojemności min. 1 litra) lub pokrojone w kostkę i uprażone świeże jabłka (około 10-12 średnich sztuk)
+ 1/4 szklanki kaszy manny
+ 1/2 kieliszka rumu 

Przesianą mąkę wymieszać z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i zagnieść na suchy proszek. Dodać cukier i ponownie zagnieść. Dodać żółtka, sól, śmietanę i mleko. Zmiksować do połączenia na koniec dodając rum. Ciasto powinno być bardzo gęste, zwarte i lepiące. 
Tortownicę (26 cm) wysmarować lekko masłem i oprószyć kaszą manną. Zwilżonymi dłońmi wylepić 2/3 ciasta dno i boki tortownicy (ciasto jest bardzo lepiące - zwilżone dłonie ułatwią nam pracę, a wodę wchłonie kasza manna). Na wilgotne ciasto wyłożyć jabłka - wyrównać. Posypać kaszą manną. Wylepić wierzch resztą ciasta i znów posypać kaszą manną. Następnie skropić rumem. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 175* i piec przez 1 godz. 30 min. (lub krócej / chwilę dłużej - trzeba wyczuć). Po upływie 1 godz. przykryłam górę folią aluminiową. Folię zdjełam po 30 min. i podpiekłam wierzch przez 10 min. na włączonej tylko górnej grzałce. Było zarumienione i dobrze wypieczone. Wystudzić.

Składniki na Bitą Śmietanę i Kruchą Bezę:
  • 3 białka (2 białka na wierzch bezowy wystarczą, a z reszty można zrobić małe beziki np. na posypkę do kawy tutaj przepis)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka budyniu śmietankowego bez cukru
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki cukru
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Od tego momentu dodawać 3/4 szklanki cukru, partiami - łyżka po łyżce. Ubijać około 7 min. aż kryształki cukru się rozpuszczą. Dodać proszek budyniowy i ubijać około 1-2 min.  Z 3/4 masy białkowej (lub z całości, jeśli nie chcemy dodatkowo bezików) uformować na blaszce koło o średnicy naszej szarlotki (można sobie pomóc odpinanymi brzegami od tortownicy - przed pieczeniem bezy należy je usunąć). Z reszty masy wykonać małe bezy - nakładać łyżką. Wstawić bezę do piekarnika nagrzanego do 180* (bez termoobiegu) i piec 1 min. Natychmiast obniżyć temperaturę do 140* i włączyć termoobieg. Piec / suszyć bezę przez około 1 godzinę 30 min (beziki można wyjąć wcześniej) - należy wyczuć piekarnik. Beza po wyjęciu powinna sama odchodzić od papieru do pieczenia i być krucha, lekko kremowa. Wystudzić. 

Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier (2-3 łyżki). Przełożyć na wystudzone ciasto. Na wierzchu ułożyć bezę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz