Menu górne

Szarlotka Domowa - Tradycyjna, jak u Babci



Idealne ciasto, na każdy dzień i każdą chwilę. Domowa szarlotka, wypiek naszych babć, tradycyjna, bardzo łatwa w przygotowaniu, a zarazem niezwykle efektowna. 
Zapach jabłek i wanilii unosi się w całym domu, a to wspaniale akompaniuje rodzinnej atmosferze.  Z pewnością to jeden z najsmaczniejszych owocowych wypieków. 
Słodkie jabłuszka otoczone kruchym waniliowym ciastem, dodatkowo ukryte pod ozdobną przepyszną kratką. Bardzo polecam!






 Składniki na jabłkowe nadzienie:

  • 11-12 twardych jabłek
  • 4 łyżki cukru + 1 łyżka
  • sok z jednej cytryny
Do garnka wlać sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny. Obrać i pokroić jabłka na średnią kostkę - od razu przekładać do garnka, aby nie ściemniały. Zasypać 4 łyżkami cukru, zamieszać i odstawić na co najmniej 1 godzinę, aż na dnie pojawi się spora ilość soku jabłkowego. W tym czasie można przygotować ciasto.

Składniki na ciasto:
  • 130 g masła
  • 3,5 szklanki maki
  • 1 plaska łyżeczka proszku
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
Zimne masło zagnieść z przesianą mąką i proszkiem. Powstanie „sypki masa”. Dodać cukier, przemieszać. Dodać żółtka, jogurt, cukier, sól. Zagnieść ciasto. Tortownicę (26 cm) wysmarować cienko masłem, oprószyć mąką. Ciasto podzielić: 1/3 część schłodzić, a resztą wylepić dno i boki tortownicy (nie schłodzonym ciastem). Wystarczy rwać nieduże kawałeczki, rozpłaszczać w ręce i kłaść obok siebie na dnie tortownicy – później palcami pougniatać łącząc je ze sobą. Boki można wylepić tworząc ruloniki ciasta, które kładziemy przy brzegach, następnie palcami formujemy ku górze. Tortownice z ciastem schłodzić w lodówce – około 45 min.

W tym czasie uprażyć przygotowane wcześniej jabłka.

Odcedzić jabłka. Powstały sok odłożyć – będzie potrzebny. Jabłka przełożyć na suchą patelnię i podsmażyć na największej mocy palnika – około 5-7 min. Odłożyć. Sok z jabłek przelać do garnka / na głęboka patelnię i zagotować z łyżką cukru – powstanie gęsty, złoty syrop. Wtedy natychmiast dodać jabłka, dobrze wymieszać i podsmażyć jeszcze około 5 min – nie spalić! Zdjąć z ognia.

Schłodzone ciasto w tortownicy ponakłuwać widelcem, przełożyć gorące jabłka. Odłożoną 1/3 ciasta rozwałkować cienko, pokroić w paseczki i układać na wierzchu jabłek tworząc kratkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*, piec około 45 min. 
Jeszcze gorąca szarlotka przepysznie smakuje z waniliowymi lodami i cynamonem.


1 komentarz:

  1. Jak u babci. Smaki domu i dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń