Idealne ciasto, na każdy dzień i każdą chwilę. Domowa szarlotka, wypiek naszych babć, tradycyjna, bardzo łatwa w przygotowaniu, a zarazem niezwykle efektowna.
Zapach jabłek i wanilii unosi się w całym domu, a to wspaniale akompaniuje rodzinnej atmosferze. Z pewnością to jeden z najsmaczniejszych owocowych wypieków.
Słodkie jabłuszka otoczone kruchym waniliowym ciastem, dodatkowo ukryte pod ozdobną przepyszną kratką. Bardzo polecam!
Składniki na jabłkowe nadzienie:
- 11-12 twardych jabłek
- 4 łyżki cukru + 1 łyżka
- sok z jednej cytryny
Do garnka wlać sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny. Obrać i pokroić
jabłka na średnią kostkę - od razu przekładać do garnka, aby nie ściemniały. Zasypać 4 łyżkami cukru, zamieszać i odstawić na co najmniej 1 godzinę, aż na dnie
pojawi się spora ilość soku jabłkowego. W tym czasie można przygotować ciasto.
Składniki na ciasto:
- 130 g masła
- 3,5 szklanki maki
- 1 plaska łyżeczka proszku
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Zimne masło zagnieść z przesianą mąką i proszkiem. Powstanie
„sypki masa”. Dodać cukier, przemieszać. Dodać żółtka, jogurt, cukier, sól.
Zagnieść ciasto. Tortownicę (26 cm) wysmarować cienko masłem, oprószyć mąką. Ciasto podzielić: 1/3 część schłodzić, a resztą wylepić dno i boki tortownicy (nie schłodzonym
ciastem). Wystarczy rwać nieduże kawałeczki, rozpłaszczać w ręce i kłaść obok
siebie na dnie tortownicy – później palcami pougniatać łącząc je ze sobą. Boki można wylepić tworząc ruloniki ciasta, które kładziemy przy brzegach, następnie palcami
formujemy ku górze. Tortownice z ciastem schłodzić w lodówce – około 45 min.
W tym czasie uprażyć przygotowane wcześniej jabłka.
Odcedzić jabłka. Powstały sok odłożyć – będzie potrzebny.
Jabłka przełożyć na suchą patelnię i podsmażyć na największej mocy palnika –
około 5-7 min. Odłożyć. Sok z jabłek przelać do garnka / na głęboka patelnię i zagotować z łyżką cukru – powstanie gęsty, złoty syrop. Wtedy natychmiast dodać
jabłka, dobrze wymieszać i podsmażyć jeszcze około 5 min – nie spalić! Zdjąć z ognia.
Schłodzone ciasto w tortownicy ponakłuwać widelcem,
przełożyć gorące jabłka. Odłożoną 1/3 ciasta rozwałkować cienko, pokroić w
paseczki i układać na wierzchu jabłek tworząc kratkę. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180*, piec około 45 min.
Jeszcze gorąca szarlotka przepysznie smakuje z waniliowymi lodami i cynamonem.
Jak u babci. Smaki domu i dzieciństwa
OdpowiedzUsuń