Domowy krupnik według przepisu mojej mamy.
Bardzo lekki, dietetyczny, zdrowy i kolorowy, a przedewszystkim smaczny. Chociaż przyznam, że gdy byłam dzieckiem omijałam tą zupę z daleka. Była numerem
jeden na mojej czarnej liście.
Teraz, w moim przypadku - krupnik, to kolejny dowód na to,
że smak z wiekiem się zmienia. Bardzo polecam.
Składniki:
- 4 litry wody
- 1 por
- 1 seler
- 5 marchewek
- 2 pietruszki
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki jarzynki
- 4 ziela angielskie
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 8 ziemniaków
- pierś z kurczaka (lub w ogóle bez mięsa)
- natka pietruszki
Mięso
krotko obgotować, odcedzić, opłukać zimną wodą. Wszystkie warzywa – z wyjątkiem
ziemniaków – obrać, wrzucić do garnka z kurczakiem i zalać 4 litrami wody. Dodać
przyprawy. Gotować do miękkości warzyw. Usunąć pora, selera. Pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, marchewki pokroić w plasterki. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Ponownie wrzucić wszystko do zupy. Obrać ziemniaki, pokroić na niewielkie kawałki, dodać
do zupy. Od razu dosypać także i kaszę jaglaną. Mieszać od czasu do czasu.
Zdjąć z ognia, gdy ziemniaki będą miękkie, a kasza napęcznieje. Doprawić
pieprzem. Przed podaniem posypać natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)