Menu górne

Białe Ciasto ze Snów - White Dream Cake


Odkąd upiekłam i spróbowałam doskonałego, idealnego, najlepszego Czekoladowego Ciasta (przepis) nie mogę przestać o nim myśleć.... Zaczęłam się zastanawiać nad jego jaśniejszą wersją, czyli bez dodatku większości „ciemnych składników”. 
Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się nad upieczeniem białego brownie – przestańcie!!! i upieczcie właśnie to ciasto. 
Wyszło perfekcyjnie, jest bardzo wilgotne za sprawą musu z jabłek i kokosa (co ciekawe w ogóle ich nie czuć), delikatne, rozpływające się w ustach niczym puch, mięciutkie, aromatyczne za sprawą białej czekolady, w smaku troszkę jak mleczko skondensowane. 
Bardzo polecam.

White Dream Cake to także mój autorski przepis. Znów brak mi słów aby opisać jakie jest wyjątkowe. Mogłabym tak bez końca je zachwalać, a i tak nie powiedziałabym wszystkiego co najbardziej pozytywne na jego temat. Czuje, że nie raz wykorzystam również ten przepis w nieco innej wersji. 

Składniki na najlepsze białe wilgotne ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru
  • niepełna ½ szklanki oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 50 g białej czekolady
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mleka skondensowanego lub 1 łyżka melasy
  •  puree z łyżki cytryny i 3 obranych jabłek
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych 
  • garść rodzynek (niekoniecznie)
  • 1 łyżka kaszy manny
Utrzeć masło i cukier na białą puszystą masę. Nie przerywając miksowania dolewać powoli oleju, a następnie wsypać proszek do pieczenia, sodę, sól.  Dodawać powoli, stopniowo po jednym jajku (aby masa się nie zważyła). Dalej miksując dodać miód, mleczko skondensowane lub melasę i lekko przestudzoną, rozpuszczoną w łyżce mleka białą czekoladę (można w mikrofali). Kiedy składniki się połączą dodawać powoli, na zmianę przesianą mąkę i jogurt. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Do masy dodać mus jabłkowy, wiórki kokosowe, ewentualnie odrobinę rodzynek i wymieszać za pomocą szpatułki tylko do połączenia lub bardzo krótko i delikatnie, na najmniejszych obrotach zmiksować (ryzyko zakalca). Tortownice, 26 cm, lekko wysmarować olejem, oprószyć kaszą manną, przełożyć białą masę. Piec w 180* przez 55 min. Przestudzone posypać cukrem pudrem. Podawać dobrze wystudzone. Najlepsze następnego dnia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz