Zapraszam po przepis na pyszny i bardzo efektowny Sernik Jajko Sadzone.
To rewelacyjne ciasto, które idealnie wpasowuje się w wielkanocny, wiosenny klimat. Chociaż sernik "jajko sadzone" cieszy się coraz większą popularnością w internecie- w mojej wersji jeszcze go nie próbowaliście. Swój sernik przygotowałam na mleku skondensowanym i upiekłam w kąpieli wodnej. Jest niesamowicie delikatny i kremowy. Przepyszny, aksamitny - boski.
Nie rośnie i zawsze wychodzi równiutki jak stół. Na rozpływającym się w ustach kruchym cieście, udekorowany bitą śmietaną, domowym lekko orzeźwiającym dżemem brzoskwiniowo-nektarynkowym smakuje obłędnie.
Dekoracja:
Żółtka - domowy dżem brzoskwiniowo-nektarynkowy
Białka - galaretka krystaliczna o smaku cytrynowym
Składniki na Masę Serową:
- 1 kg twarogu na sernik dobrej jakości (nie może być kwaśny, a neutralny w smaku)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 duża puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 3 duże jajka
- 1/2 opakowania proszku budyniowego o smaku śmietankowym - bez cukru
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! W dużej misce umieścić wszystkie składniki. Wymieszać trzepaczką lub mikserem tylko do połączenia składników. Nie za długo, bez ubijania, aby nie napowietrzyć masy.
Odstawić na 15 min. Przed wyłożeniem na podpieczone ciasto zamieszać łyżką.
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- niepełna 1/2 szklanki cukru pudru
Temperaturę w piekarniku ustawić na 165*, góra-dół. Zimne masło zagnieść z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą
na sypki proszek. Dodać cukier puder. Wymieszać. Dodać żółtka -
połączyć ciasto. Zagniatać do uzyskania jednolitej masy. Odrobinę masy
można odłożyć - dwie małe kulki, na ciasteczka, które posłużą do
dekoracji (pieczemy je, lekko spłaszczone, razem z kruchym spodem, obok
formy na papierze do pieczenia). Ciastem wylepić dno prostokątnej formy o
wymiarach. Ciasto może lekko nachodzić na boki. Wygładzić ciasto kładąc
na nim folię spożywczą po której należy delikatnie wyrównywać je ręką.
Wstawić formę do lodówki na 3 godziny.Po
porządnym schłodzeniu ciasta - nagrzać piekarnik do 230*. Ciasto
ponakłuwać widelcem i podpiec przez 15-20 min. początkowo na funkcji
"gorące powietrze", a następnie góra-dół. Kiedy wierzch ciasta się
"zetnie", można zmniejszyć temperaturę do 200*. Jeśli zbyt szybko będzie
łapał kolo - przykryć od góry papierem do pieczenia. Lekko zezłocone,
podrośnięte ciasto wyjąć. Na dolnej półce piekarnika umieścić brytfankę z gorącą wodą. Nad nią kratkę.
Na kruchy spód przelać masę serową.
Ciasto umieścić na kratce w piekarniku, tak aby było mniej wiecej na środkowym poziomie. Piec w kąpieli wodnej 1 godz. 20-30 min. Ostrożnie wyjąć sernik. Wierzch ciasta powinien być ścięty, masa może wydawać się nieupieczona, ale zetnie się podczas studzenia. Ciasto umieścić na kratce i pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić przez min. 6 godz. w lodówce szczelnie owinięte folią spożywczą. Po tym czasie - udekorować :)
Ciasto umieścić na kratce w piekarniku, tak aby było mniej wiecej na środkowym poziomie. Piec w kąpieli wodnej 1 godz. 20-30 min. Ostrożnie wyjąć sernik. Wierzch ciasta powinien być ścięty, masa może wydawać się nieupieczona, ale zetnie się podczas studzenia. Ciasto umieścić na kratce i pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić przez min. 6 godz. w lodówce szczelnie owinięte folią spożywczą. Po tym czasie - udekorować :)
Składniki do dekoracji Sernika Jajko Sadzone:
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny deserowej
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego (użyłam domowego, słodko-kwaśnego)
- 1 łyżeczka soku z cytryny (lub więcej jeśli chcecie by był bardziej orzeźwiający)
- 2-3 krople barwnika spożywczego żółtego lub jasno pomarańczowego (opcjonalnie)
- 2 kruche ciasteczka (można je upiec z masy na kruche ciasto do sernika lub użyć kupnych)
- 1 kropla zielonego barwnika spożywczego
- 5-6 pistacji solonych
- 1 galaretka krystaliczna o smaku cytrynowym (na 2 szklanki wody)
- 1 łyżeczka żelatyny spożywczej + odrobina wody
Galaretkę umieścić w miseczce i zalać 1 i 1/2 szklanki wody (czyli mniejszą ilością niż na opakowaniu). Wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
Żelatynę spożywczą zalać wodą tylko do przykrycia, wymieszać. Odstawić na 10 min. Dżem umieścić w misie blendera, dodać żółty / pomarańczowy barwnik spożywczy, sok z cytryny i zblendować na mus. Częścią powstałego musu posmarować sernik - cienka warstwa. Ciasto wstawić do lodówki.
Do pozostałego musu dodać rozpuszczoną w mikrofali (5 s.), płynną, lekko ciepłą żelatynę i natychmiast ponownie zblendować. Odstawić.
Ubić śmietankę na sztywno. W międzyczasie dodawać cukier, a pod koniec żelatynę deserową. Ubitą Śmietankę natychmiast wyłożyć na dobrze schłodzony sernik. Wyrównać. Schłodzić.
Kiedy galaretka będzie już letnia, zamoczyć w niej łyżkę (ja użyłam małej okrągłej i głębokiej łyżki do lodów) - lekko zwilżoną łyżką zrobić wgłębienia w bitej śmietanie - wypukłą częścią. Przed ponownym zanurzeniem w galaretce, łyżkę należy wytrzeć w ręcznik papierowy (nie chcemy pobrudzić przezroczystej galaretki śmietaną, prawda?). Maczanie łyżki w galaretce spowoduje, że łatwiej będzie stworzyć w cieście dołki, które z kolej będą utrzymywały swój kształt, kiedy galaretka zastygnie. Ciasto schłodzić przez chwilę w lodówce, a następnie wypełnić dołki pozostałym owocowym musem. Schłodzić. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie gęstnieć - przy użyciu łyżki delikatnie wylewać ją na "żółtka", tworząc białka. Odstawić. Upieczone lub kupne ciasteczka zblendować z zielonym barwnikiem. Posypać nimi ciasto, omijając "żółtka". Można także zetrzeć kilka pistacji - zielona dekoracja to nasz "szczypiorek", który powinien przykleić się do gęstniejącej galaretki. Schłodzić ciasto przez kilka godzin. Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku. Kroić nożem maczanym w gorącej wodzie i osuszonym papierowym ręcznikiem.
Podobne przepisy:
Sernik Śmietankowy
Aksamitny Sernik z Frużeliną Owocową
Sernik w Czekoladowym Cieście z Wiśniami i Truskawkami
Sernik z Brzoskwiniami
Kruche Ciasto z Serem i Truskawkami pod Waniliową Kruszonką
Tęczowy Sernik na Zimno z Porzeczkami i Bezą
Sernik Waniliowo-Jagodowy
Sernik Śmietankowy z Truskawkami na Ucieranym Cieście
Kokosowo-Budyniowy Sernik na Zimno z Brzoskwiniowym Musem
Sernik Śmietankowo-Dyniowy
Sernik Rodzynka w Czekoladzie
Waniliowy Sernik Gotowany na Mandarynkowym Cieście Ucieranym
Sernik White Snickers
Sernik Marmurkowy
Aksamitny Sernik z Frużeliną Owocową
Sernik w Czekoladowym Cieście z Wiśniami i Truskawkami
Sernik z Brzoskwiniami
Kruche Ciasto z Serem i Truskawkami pod Waniliową Kruszonką
Tęczowy Sernik na Zimno z Porzeczkami i Bezą
Sernik Waniliowo-Jagodowy
Sernik Śmietankowy z Truskawkami na Ucieranym Cieście
Kokosowo-Budyniowy Sernik na Zimno z Brzoskwiniowym Musem
Sernik Rodzynka w Czekoladzie
Waniliowy Sernik Gotowany na Mandarynkowym Cieście Ucieranym
Sernik White Snickers
Sernik Marmurkowy
Sernikolotka (Szarlotko-Sernik)
Serowe Ciasto z Porzeczkami i Kokosową Bezą
Musowy Sernik Ombre z Red Velvet i Bitą Śmietaną
Ciasto z Truskawkami i Twarożkiem
Taki sernik zaskoczy każdego swoim wyglądem :)
OdpowiedzUsuń