Dziś przepis na nietypowe Jajka Faszerowane. Ostatnio robiła je moja mama na święta, jako eksperyment, dzięki któremu pozbędziemy się nadmiaru zakupionego awokado. Nikt z nas nie przypuszczał, że takie połączenie okaże się, aż tak smaczne. Dodatek chilli i limonki podkręca smak farszu, nadaje mu charakteru i uwydatnia pozostałe składniki. Pasta jest przepyszna, a wypełnione nią połówki jajek znikają z talerza w oka mgnieniu. Przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie. Bardzo, bardzo polecam!
Składniki:
- 12 jajek
- 2 dojrzałe awokado
- 1,5 papryczki chilli
- sok z 1/2 limonki (lub więcej)
- 1 duży pęczek szczypiorku
- 1 duża łyżka majonezu
- sól do smaku
Awokado (dojrzałe, miękkie - po lekkim naciśnięciu jego skórki powinno zostać wgłębienie) umyć i obrać ze skórki. Naciąć dookoła i przekręcić. Usunąć pestkę. Pokroić w malutką kostkę i wymieszać z sokiem z limonki.
Wystudzone jajka przekroić na pół, żółtko wyjąć i umieścić w miseczce. Następnie lekko zagnieść je widelcem.
Do tego samego naczynia dodać pokrojone w malutką kosteczkę awokado oraz papryczkę chilli i posiekany szczypiorek. Wszystko wymieszać z majonezem i dosolić do smaku.
Można dodać więcej chilli lub soku z limonki.Farszem napełnić połówki jajek. Posypać dodatkowo szczypiorkiem.
Podobne przepisy:
Na pewno zrobię :) uwielbiam takie nowe smaki
OdpowiedzUsuńSuper pasta ! Dzięki !
OdpowiedzUsuńBardzo dobre :) bałam się limonki w tej kompozycji ale jej nie czuć, faktycznie chyba uwydatnia smak reszty. Bardzo wszystkim smakuje tą pasta. To co nie wykorzystaliśmy do wyłożenia jajek wysiedliśmy łyżeczką z miseczki. Pyszna serio polecam
OdpowiedzUsuńNajlepsze jajka faszerowane jakie miałam przyjemność zjeść i podać na sobotniej imprezie.
OdpowiedzUsuńWyszły bardzo dobre, lepsze niż inne jajka faszerowane których próbowałam:) na Wielkanoc będzie powtórka na bank
OdpowiedzUsuńciekawe pomysły, wykorzystam je u siebie w domu na pewno, nie ma opcji żebym to ominęła..
OdpowiedzUsuń