Menu górne

Jajka Faszerowane Pastą z Awokado i Chilli


Dziś przepis na nietypowe Jajka Faszerowane. Ostatnio robiła je moja mama na święta, jako eksperyment, dzięki któremu pozbędziemy się nadmiaru zakupionego awokado. Nikt z nas nie przypuszczał, że takie połączenie okaże się, aż tak smaczne. Dodatek chilli i limonki podkręca smak farszu, nadaje mu charakteru i uwydatnia pozostałe składniki. Pasta jest przepyszna, a wypełnione nią połówki jajek znikają z talerza w oka mgnieniu. Przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie. Bardzo, bardzo polecam!
 


Składniki:
  • 12 jajek
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1,5 papryczki chilli
  • sok z 1/2 limonki (lub więcej)
  • 1 duży pęczek szczypiorku
  • 1 duża łyżka majonezu
  • sól do smaku
Jaja ugotować na twardo, przelać zimną wodą, obrać i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 

Awokado (dojrzałe, miękkie - po lekkim naciśnięciu jego skórki powinno zostać wgłębienie) umyć i obrać ze skórki. Naciąć dookoła i przekręcić. Usunąć pestkę. Pokroić w malutką kostkę i wymieszać z sokiem z limonki. 

Wystudzone jajka przekroić na pół, żółtko wyjąć i umieścić w miseczce. Następnie lekko zagnieść je widelcem. 

Do tego samego naczynia dodać pokrojone w malutką kosteczkę awokado oraz papryczkę chilli i posiekany szczypiorek. Wszystko wymieszać z majonezem i dosolić do smaku. 

Można dodać więcej chilli lub soku z limonki.Farszem napełnić połówki jajek. Posypać dodatkowo szczypiorkiem.


Podobne przepisy:

https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/sodko-pikantna-pasta-z-kurczaka.html

Pasta Jajeczna z Serem
http://natomamochote.blogspot.com/2016/03/pasta-jajeczna-z-serem.html

Sałatka Jarzynowa z Kukurydzą
http://natomamochote.blogspot.com/2016/03/saatka-jarzynowa-z-kukurydza.html
Pasta Pieczarkowa
https://natomamochote.blogspot.com/2016/03/pasta-pieczarkowa.html
Sałatka Jarzynowa z Groszkiem
http://natomamochote.blogspot.com/2016/03/saatka-jarzynowa-z-groszkiem.html
Najlepsza Jajecznica na Skwarkach

https://natomamochote.blogspot.com/2019/03/najlepsza-jajecznica-na-skwarkach_47.html


http://natomamochote.blogspot.com/2017/04/zurek-tradycyjny.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/11/sledzie-w-sosie-tatarskim.html

https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/marynowane-sledzie-z-suszonymi.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/sledzie-w-marynacie-pietruszkowo_3.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/saatka-sledziowa.html

6 komentarzy:

  1. Na pewno zrobię :) uwielbiam takie nowe smaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pasta ! Dzięki !

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre :) bałam się limonki w tej kompozycji ale jej nie czuć, faktycznie chyba uwydatnia smak reszty. Bardzo wszystkim smakuje tą pasta. To co nie wykorzystaliśmy do wyłożenia jajek wysiedliśmy łyżeczką z miseczki. Pyszna serio polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze jajka faszerowane jakie miałam przyjemność zjeść i podać na sobotniej imprezie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły bardzo dobre, lepsze niż inne jajka faszerowane których próbowałam:) na Wielkanoc będzie powtórka na bank

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawe pomysły, wykorzystam je u siebie w domu na pewno, nie ma opcji żebym to ominęła..

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)