Menu górne

Żurek Tradycyjny


Tradycyjny, pyszny, wyrazisty, aromatyczny polski żurek z białą kiełbasą i jajkiem. Nic więcej chyba pisać nie trzeba. Z tego przepisu korzystam od lat. 
Smak na długo pozostaje w pamięci.  
Bardzo polecam!


Składniki:
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 2 łyżki jarzynki
  • 2 kiełbasy podwawelskie
  • 2 białe kiełbasy (użyłam kiełbasy firmy grot - z majerankiem)
  • 2 cebule
  • 300-400 g pieczarek
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 duże łyżki majeranku
  • 1 butelka zakwasu na żurek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 duża śmietana 18%
  • gotowane na twardo jajka
Obrać marchew, pietruszkę, selera i pora, umyć i umieścić w dużym garnku. Zalać wodą do 3/4 objętości. Zagotować. Dodać jarzynkę, liście laurowe, ziele i pieprz. Gotować do miękkości warzyw. 
Na patelni mocno zesmażyć kiełbasę podwawelską pokrojoną w pół-plasterki (najpier wytopić tłuszcz na małym ogniu, później zrómienić na wyższej mocy palnika). Pod koniec smażenia odlać tłuszcz i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć wszystko razem. Odłożyć na bok. Białą kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni. Odłożyć. Pokrojone w cienkie plasterki pieczarki umieścić na suchej patelni i smazyć do odparowania wody. Następnie dodać odrobinę masła. Zrumienić i odłożyć na bok.
Z wywaru warzywnego usunać pora. Dwie pietruszki, marchewkę i połowę dużego selera zetrzeć na tarce na średnich oczkach, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości masła. Dodać podsmazone warzywa, pieczarki, mięso i cebulę oraz czosnek do wywaru. Wlać zakwas. Wymieszać i zagotować. Śmietanę wlać do miseczki, dodać 2 łyżki wazowe zupy i płaską łyżeczkę cukru, wymieszać i dodać do garnka. Zamieszać. Zagotować na małym ogniu. Doprawić majerankiem.
Podawać z jajkiem na twardo i opcjonalnie - dodatkowo - białą kiełbasą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz