Wielkanocna babka piaskowa to pewnie już tradycja w wielu domach. Zazwyczaj piekę ją jeszcze przed Wielkanocą, żeby prowadzić już wcześniej świąteczną atmosferę wśród bliskich. Z tego przepisu otrzymacie babkę kakaowo-waniliową o baaardzo piaskowej strukturze. A to za sprawą sporej ilości mąki ziemniaczanej. Nie jest wilgotna, za to doskonale pasuje do szklanki mleka, kawy, czy herbaty. To lekkie ciasto, które rozejdzie się w mgnieniu oka :)
Składniki:
- 160 g masła
- 4 łyżki oleju
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru
- 4 jajka
- 1 duża łyżka kakao (prawdziwego)
- szczypta soli
- masło i bułka tarta do wysmarowania i oprószenia formy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło i cukier puder umieścić w misie miksera. Ucierać około 5 min do powstania jasnej, puchatej masy. Pod koniec dodać olej. Połączyć składniki. Kolejno, jedno po drugim dodawać żółtka cały czas miksując masę. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia - krótko zmiksować. W oddzielnym naczyniu ubić białka, kiedy będą sztywne dodać 1 łyżkę cukru, ubijać aż kryształki się rozpuszczą. Delikatnie wmieszać białka do masy, w dwóch/trzech turach. Około 1/4 masy odłożyć do innego naczynia - dodać kakao i wymieszać tylko do połączenia się składników (można bardzo delikatnie zmiksować). Dużą formę do babki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć masę kakaową, wyrównać, a następnie wyłożyć masę waniliową - wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165*, piec około 60 min. Wyjąć, wystudzić na kratce. Można polukrować lub polać czekoladą, posypać cukrem pudrem.
Podobne przepisy:
Wilgotna Babka Cytrynowo-Waniliowa
Wielkanocny Mazurek na Mleku Skondensowanym, Najlepszy
Wielkanocna Babka z Barankiem (z niespodzianką)
Wielkanocne Ciasteczka z Czekoladowymi Jajeczkami
Sernik Jajko Sadzone
Przepis zaliczony, babka dobra, faktycznie pasuje do mleka.
OdpowiedzUsuńIle jajek? W przepisie nie podano ilości.
OdpowiedzUsuń