Chociaż podobnych przepisów na mazurka jest już kilka na blogu, ten jest wyjątkowy.
Najlepsza na świecie masa kajmakowa
powstała z krótko! gotowanego słodkiego mleczka skondensowanego.
Nic więcej nie potrzeba.
powstała z krótko! gotowanego słodkiego mleczka skondensowanego.
Nic więcej nie potrzeba.
Bez śmietanki, masła i innych niepotrzebnych produktów.
Tutaj nic się tradycyjnie nie zmieniło (i nie zmieni!).
Nie wyobrażam sobie zabijać tak dobrego smaku dodatkiem dżemów czy marmolad. Nie używam też mas typu krówka. To już nie byłoby to. Jest słodki, ale nie mdły. Taki mazurek smakuje mi najbardziej.
Natomiast nowością jest - nie mający sobie równych - półkruchy spód.
Delikatne ciasto rozpływa się w ustach. Dodatek prażonych migdałów idealnie tutaj pasuje.
Delikatne ciasto rozpływa się w ustach. Dodatek prażonych migdałów idealnie tutaj pasuje.
To najlepszy mazurek jaki można przygotować w domu.
- 3 duże żółtka
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 140 g prawdziwego masła (osełkowego)
Najlepsza Masa Kajmakowa z Mleka Skondensowanego:
- 1 duża puszka słodzonego mleka skondensowanego
Do dekoracji:
- 1/3 szklanki migdałów
- 1 łyżeczka cukru
- mleczna czekolada
- kolorowe nadziewane jajeczka (użyłam wielkanocnych m&m's)
Bardzo zimne ciasto po zetknięciu z bardzo wysoką temperaturą "zetnie się", zachowa swój kształt, a nie rozpłynie (i spłynie z boków foremki).
Po 5-7 min. można zmniejszyć temperaturę do 200*. Jeśli brzegi ciasta zaczynają mocniej przyrumieniać się niż spód - przykryć je pociętą w paski np. folią aluminiową. Piec mazurka do lekkiego zezłocenia spodu - łącznie około 15-17 min. Wyjąć i wystudzić.
Słodzone mleko skondensowane umieścić w garnuszku z nieprzywierającym dnem. Na małym ogniu zagotować cały czas energicznie mieszając. Kiedy zacznie gęstnieć - konsystencja gęstej śmietany - natychmiast przelać masę na wypieczone ciasto. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
W międzyczasie podprażyć migdały na patelni - mała moc palnika. Kiedy zaczną łapać lekko złoty kolor dodać 1 łyżeczkę cukru. Wstrząsnąć patelnią i delikatnie zamieszać. Kiedy cukier się rozpuści - odstawić patelnię na bok. Przestudzonymi migdałami udekorować jeszcze ciepłego mazurka.
W międzyczasie podprażyć migdały na patelni - mała moc palnika. Kiedy zaczną łapać lekko złoty kolor dodać 1 łyżeczkę cukru. Wstrząsnąć patelnią i delikatnie zamieszać. Kiedy cukier się rozpuści - odstawić patelnię na bok. Przestudzonymi migdałami udekorować jeszcze ciepłego mazurka.
Brzegi ciasta można posmarować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i udekorować migdałami. Po wystudzeniu można ozdobić np. nadziewanymi czekoladowymi jajeczkami.
Jem oczami. Błagam o kawałeczek! Jakie to śliczne !
OdpowiedzUsuńŚliczny! Musi być pyszny !
OdpowiedzUsuńPiękny :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, a smakuje fantastycznie
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńOj kusisz kusisz. Lepszy niż z krówkowym kajmakiem ?
OdpowiedzUsuńNie ma co porównywać :) O wiele lepszy - moim zdaniem oczywiście.
UsuńRobilismy rok temu, w tym tez bedzie :) najlepszy mazurek na swiecie. Dziekuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKupiłam mleko skondensowane w puszce niesłodzone.. dopiero teraz zauważyłam. Muszę iść jeszcze raz do sklepu, czy mogę go użyć?
OdpowiedzUsuńNiestety nie ma takiej możliwości, masa zupełnie nie wyjdzie. Trzeba kupić słodzone mleko skondensowane. Pozdrawiam
UsuńKupilam juz dobre mleczko. Wyszedl śliczny i pyszny ! DZIĘKUJĘ! Na wielkanoc na pewno zrobię drugi raz. Polecam!
UsuńPolecam. Robię co roku i nie wyobrażam sobie bez niego usiaść do świątecznego stołu
OdpowiedzUsuńTo mój ulubiony mazurek :) Chociaż do świąt jeszcze długo, u nas dziś będzie na wieczór :) Właśnie spisałam listę składników. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMój ulubiony mazurek, pieczemy co roku i w tym też będzie. Produkty już mam z dużym wyprzedzeniem, czekają sobie w szafeczce :)
OdpowiedzUsuńMazurka kajmakowego to jeszcze nie robiłam, ale w te święta postanowiłam spróbować. Wzięłam Twój przepis i spróbowałam wykonać sama. Jak się okazało nie było to trudne. Ciasto wyszło super, byłam bardzo zadowolona z tego, że tak to wyszło. Wszystkim mazurek bardzo smakował, chwalili wykonanie i pytali o przepis. Poleciłam im Twój blog :)
OdpowiedzUsuń