Urocza
Babka Wielkanocna z niespodzianką w środku.
Jest
delikatna, leciutka, o piaskowej konsystencji.
Nie jest to babka wilgotna, a więc doskonale pasuje do szklanki mleka, kawy czy herbaty.
Nie jest to babka wilgotna, a więc doskonale pasuje do szklanki mleka, kawy czy herbaty.
Pachnie budyniowo-malinowo, śmietanką i czekoladą.
Jej wykonanie nie jest trudne i nie
wymaga dużo czasu.
Pewne jest jedno - zachwyci nie tylko dzieci :)
Pewne jest jedno - zachwyci nie tylko dzieci :)
Bardzo polecam!
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
Składniki na Babkę Malinową:
- 120 g masła
- 1 duża łyżka oleju
- 1 proszek budyniowy o smaku malinowym (bez cukru)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka
- 2 krople różowego barwnika (opcjonalnie, budyń nada różowy kolor)
Do miski przesiać mąkę, budyń, proszek do pieczenia. Odstawić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i solą na białą puszystą masę. Pod koniec dodać olej. Następnie wbijać jajka - jedno po drugim, stopniowo, za każdym razem dobrze zmiksować. Dodać przesiane suche składniki. Wymieszać - dodając mleko - szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach, jedynie do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę o wymiarach 22x8 cm lekko wysmarować masłem. Wyłożyć masę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 25-30 min., do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Następnie przeciąć ciasto w poprzek (jak biszkopt na tort), tak aby otrzymać 2 prostokątne płaty (górkę można ściąć i wykorzystać jako posypka do kawy - tutaj przepisy). Wykroić z ciasta baranki. Użyłam foremki do ciasteczek w tym kształcie.
- 1/2 szklanki cukru
- 180 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 proszek budyniowy o smaku śmietankowym (bez cukru)
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
Do miski przesiać mąkę, budyń, proszek do pieczenia. Odstawić.
Miękkie
masło utrzeć z cukrem i solą na białą puszystą masę. Następnie wbijać jajka - jedno po drugim, stopniowo, za każdym
razem dobrze zmiksować. Dodać przesiane suche składniki. Wymieszać -
dodając mleko - szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach, jedynie
do uzyskania jednolitej masy. Do tej samej, wyczyszczonej i ponownie wysmarowanej masłem keksówki wyłożyć 1/3 masy, wyrównać tak aby pokryła jej dno. W formie poukładać wykrojone baranki, przytulone do siebie, jeden przy drugim. Wyłożyć resztę masy tak, tak aby pokryła baranki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 40-45 min. Do zezłocenia wierzchu i wyrośnięcia. Wyjąć, lekko przestudzić na kratce i przygotować polewę.
Składniki na Czekoladowy Ganache i Dekorację:
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka kakao
- niepełna 1/2 szklanki śmietanki 30%
- Jajeczka lub kulki czekoladowe
- kilka pistacji solonych
W garnuszku umieścić śmietankę, czekoladę i kakao. Podgrzewać na najniższej mocy palnika doprowadzając do zawrzenia i mieszając do uzyskania gładkiego, lśniącego, lekko gęstego sosu. Jeśli jest zbyt gęsty - dodać więcej śmietanki, jeśli za rzadki - kakao. Polać ciasto czekoladowym ganache - można rozłożyć to na dwa razy, robiąc pomiędzy przerwę - 3 min. Ciasto wstawić do lodówki na 10 min. Wyjąć i udekorować czekoladowymi kulkami i startymi pistacjami (tarka o małych oczkach).
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Zrobiłam z serduszkiem w środku, ciasto pyszne, wilgotne. Polewa rewelacyjna. Na pewno zrobię i na Wielkanocne Święta. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń