Wyjątkowa, wilgotna babka z kremową masą krówkową to doskonała propozycja na wielkanocny deser z bliskimi. Jest pyszna, miękka, delikatna i na długo zachowuje świeżość. Bardzo polecam!
Składniki:
- 180 g masła
- 3 łyżki oleju
- 160 g cukru + 20 g
- 3 łyżki mleka
- 4 duże żółtka
- 4 duże białka
- 300 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do wypieków
- szczypta soli
- 250 g masy krówkowej (kajmakowej)
- 80 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Uwaga! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
W misie miksera umieścić miękkie masło. Utrzeć z 160 g cukru na puszystą masę. W międzyczasie dodać olej i sól. Następnie - nie przerywając miksowania - dodać mleko, a później żółtka (partiami, jedno po drugim). W dwóch turach dodać przesianą mąkę z proszkiem do wypieków, za każdym razem delikatnie zmiksować, tylko do połączenia się składników. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywno, dodać 20 g cukru i ubijać dalej, aż kryształki całkowicie się rozpuszczą. Wmieszać delikatnie ubite białka do ciasta.
Formę do pieczenia babki wysmarować masłem. Przełożyć do niej 1/3 masy. Pozostałą masę podzielić na dwie części. Do pierwszej wmieszać posiekaną czekoladę lub czekoladowe drobinki - przełożyć do formy. Na wierzchu wyłożyć łyżeczką 125 g masy krówkowej. Do pozostałego surowego ciasta wmieszać 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej - przełożyć do formy. Na wierzchu wyłożyć resztę masy krówkowej. Delikatnie wcisnąć ją nożem w ciasto (finalnie i tak większość masy kajmakowej / krówkowej opadnie na dno i w efekcie bedzie na samej górze gotowej babki).
Wstawic ciasto do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 50 min. Wyjąć, wystudzić w formie!!! Następnie przełożyć na talerz i polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
Podobne przepisy:
Mega Wilgotna Babka Marmurkowa
Wielkanocny Mazurek na Mleku Skondensowanym, Najlepszy
Wilgotna Babka Cytrynowo-Waniliowa
Waniliowo-Kakaowa Babka Piaskowa
Wielkanocna Babka z Barankiem (z niespodzianką)
Wielkanocne Ciasteczka z Czekoladowymi Jajeczkami
Sernik Jajko Sadzone
Kostka Alpejska
Sernik z Brzoskwiniami
Słodko-Pikantna Pasta z Kurczaka
Jajka faszerowane Pastą z Awokado i Chilli
Mazurek Migdałowy z Mlekiem Skondensowanym
Parzony Boczek Wędzony
Pieczeń Wieprzowa
Pasztet Domowy z Wołowiny i Wieprzowiny
Keks Domowy - Najlepszy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)