Menu górne

Ciasteczka Wielkanocne


Długo szukałam odpowiedniego przepisu na waniliowe, delikatne, rozpływające się w ustach, przepyszne, kruche, ale nie rozpadające się ciasteczka. Przeglądając wiele przepisów często miałam wrażenie, że nie da się połączyć "smacznych ciastek" z "ciastkami dobrze prezentującymi się" - coś za coś. Ponieważ dla mnie zarówno smak jak i wygląd jest równie ważny, pozamykałam wszystkie kulinarne strony internetowe, domowe kuchenne książki i stworzyłam własny przepis. Nie sądziłam, że ciasteczka wyjdą tak doskonałe, wręcz idealne. Przygotowanie ciasta to zaledwie kilka minut, a praca z nim i wałkowanie to czysta przyjemność! Prawie nie trzeba podsypywać mąką, co więcej ciasteczka idealnie zachowują wykrojone kształty, nie kruszą się. 
Bardzo polecam!


 
Składniki na 2 duże blaszki ciasteczek:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła / margaryny
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego (około 30 g)
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i zagnieść z masłem - do uzyskania sypkiej masy. Dodać cukry, sól - wymieszać. Żółtka umieścić w niewielkim garnuszku, dodać budyń i zmiksować do połączenia, po czym dodać do reszty składników. Dobrze zagnieść. Kulę ciasta podzielić na dwie części i schłodzić przez około 40 min. (można w zamrażarce - około 20 min.). Pierwszą część ciasta lekko zagnieść i rozwałkować na grubość około 0,3 mm., podsypując odrobiną mąki - tyle ile jest konieczne. Wykrawać ciasteczka, przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180* na około 15 min., do lekkiego zezłocenia. Przestudzić. Cały proces powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta. Ozdobić według upodobania.
Wielkanocne Ciastka Zajączki / Króliczki / Jajeczka / Kurczaczki / Kury czy Koguty:
  •  1 i 1/4 tabliczki białej czekolady
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • barwnik spożywczy żółty (lub kurkuma)
  • barwnik spożywczy czerwony (lub sok z buraka, malinowy)
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (lub mikrofali - uwaga! nie za długo aby się nie "skawaliła"). Pomalować ciastka i zostawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować kolorowe lukry: przygotować dwie małe filiżaneczki, do każdej dodać po łyżce cukru pudru, kilka kropel gorącej wody i wybrany barwnik - dobrze wymieszać, masa powinna nie być bardzo gęsta, ale także nie zbyt rzadka (można dodawać więcej wody / cukru pudru). Gorzką czekoladę rozpuścić w małym naczyniu. Za pomocą pędzelka / wykałaczek nanosić ozdoby na ciastka.

Wielkanocne Puchate Baranki:
  • 1 białko
  • 3-4 łyżki cukru
  • odrobina gorzkiej rozpuszczonej czekolady
Białko ubić na sztywną pianę, po czym stopniowo dodawać cukru. Ubijać aż do momentu w którym drobinki cukru przestaną być wyczuwalne i powstanie gęsta, lśniąca masa. Bezową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i na upieczonych, wystudzonych ciastkach "barankach" tworzyć bezowe futerko :) Podobnie można udekorować uszy króliczków czy piórka kurczaczków. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150* na 6 min., następnie obniżyć temperaturę do 100* i suszyć około 10 min. - pilnować aby beza się nie spiekła zbyt mocno. Jeśli beza nadal jest "surowa" - w tym przypadku zmniejszyć temperaturę do 30* i dalej suszyć około 15 min.


11 komentarzy:

  1. Uwielbiamy je!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne, delikatne, kruche ale nie kuruszące się. Polecam niezdecydowanym . Takich jeszcze nie jadłam, proste i puszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie śliczniutkie! Aż szkoda jeść a pewnie są pyszne jak i inne wypróbowane juz przepisy. Pozdrawiam Panią serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry, a budyń w proszku miksować z żółtkami? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzień dobry, czy z żółtkami miksujemy budyń w proszku czy ugotowany? Ciasteczka pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń w proszku :) Dziękuje i życzę udanych wypieków. Wspaniałych świąt :) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Piękne i pyszne. Dzieci ozdabiały. Super przepis i inspiracja

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)