Długo szukałam odpowiedniego przepisu na waniliowe, delikatne, rozpływające się w ustach, przepyszne, kruche, ale nie rozpadające się ciasteczka. Przeglądając wiele przepisów często miałam wrażenie, że nie da się połączyć "smacznych ciastek" z "ciastkami dobrze prezentującymi się" - coś za coś. Ponieważ dla mnie zarówno smak jak i wygląd jest równie ważny, pozamykałam wszystkie kulinarne strony internetowe, domowe kuchenne książki i stworzyłam własny przepis. Nie sądziłam, że ciasteczka wyjdą tak doskonałe, wręcz idealne. Przygotowanie ciasta to zaledwie kilka minut, a praca z nim i wałkowanie to czysta przyjemność! Prawie nie trzeba podsypywać mąką, co więcej ciasteczka idealnie zachowują wykrojone kształty, nie kruszą się.
Bardzo polecam!
Składniki na 2 duże blaszki ciasteczek:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła / margaryny
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego (około 30 g)
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i zagnieść z masłem - do uzyskania sypkiej masy. Dodać cukry, sól - wymieszać. Żółtka umieścić w niewielkim garnuszku, dodać budyń i zmiksować do połączenia, po czym dodać do reszty składników. Dobrze zagnieść. Kulę ciasta podzielić na dwie części i schłodzić przez około 40 min. (można w zamrażarce - około 20 min.). Pierwszą część ciasta lekko zagnieść i rozwałkować na grubość około 0,3 mm., podsypując odrobiną mąki - tyle ile jest konieczne. Wykrawać ciasteczka, przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180* na około 15 min., do lekkiego zezłocenia. Przestudzić. Cały proces powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta. Ozdobić według upodobania.
- 1 i 1/4 tabliczki białej czekolady
- 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- barwnik spożywczy żółty (lub kurkuma)
- barwnik spożywczy czerwony (lub sok z buraka, malinowy)
Wielkanocne Puchate Baranki:
- 1 białko
- 3-4 łyżki cukru
- odrobina gorzkiej rozpuszczonej czekolady
Uwielbiamy je!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne, delikatne, kruche ale nie kuruszące się. Polecam niezdecydowanym . Takich jeszcze nie jadłam, proste i puszne.
OdpowiedzUsuńJakie śliczniutkie! Aż szkoda jeść a pewnie są pyszne jak i inne wypróbowane juz przepisy. Pozdrawiam Panią serdecznie!
OdpowiedzUsuńDzień dobry, a budyń w proszku miksować z żółtkami? :)
OdpowiedzUsuńTak :) dzięki temu dobrze połączą się składniki :)
UsuńDzień dobry, czy z żółtkami miksujemy budyń w proszku czy ugotowany? Ciasteczka pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńBudyń w proszku :) Dziękuje i życzę udanych wypieków. Wspaniałych świąt :) Pozdrawiam!
UsuńPiękne i pyszne. Dzieci ozdabiały. Super przepis i inspiracja
OdpowiedzUsuńSą śliczne
OdpowiedzUsuńprawda są pyszne
UsuńDziękuję :)
Usuń